Stół. To przy nim zbieramy się, by zjeść wigilijną kolację, spędzić czas z rodziną, a w przypadku dzieci pobawić się zabawkami, które dopiero co znalazły pod choinką. Dlatego warto zadbać o jego oprawę.

Wymyślne ozdoby zajmujące połowę powierzchni blatu może i są widowiskowe, ale niezbyt praktyczne, przez co istnieje ryzyko, że i tak zostaną zdjęte na czas świątecznych posiłków. Tymczasem mając do dyspozycji takie drobiazgi, jak świerkowe gałązki, bombki czy butelki, z pomocą kilku dodatków ze sklepu można stworzyć naprawdę udaną dekorację.

Nowocześnie 

Jeśli mamy mieszkanie urządzone w takim właśnie stylu, można przenieść go również na wigilijny stół. W roli centralnie ustawionego stroika – bukiet z cienkich, bezlistnych gałęzi oplecionych ledowymi światełkami na baterie ustawiony w dużym, prostym wazonie z przezroczystego szkła. Do tego białe świece w cementowych świecznikach, które można nawet zrobić samemu. Można je też zastąpić szklanymi butelkami albo małymi stojaczkami przypominającymi kostki lodu, które można kupić za grosze w wielu sklepach oferujących dodatki do domu. Do tego delikatny zielony akcent w postaci pojedynczych gałązek jemioły zatkniętych za opaski na (np. białe) serwetki i gotowe. Taka stylistyka ma swoją zaletę – pasuje do niej każdy kolor zastawy stołowej, zwłaszcza takiej w żywych kolorach, które będą świetnie kontrastować z surową nowoczesnością” – wyjaśnia specjalistka z firmy KiK.


Naturalnie

A skoro naturalnie to i aromatycznie. Naturalne dekoracje mają bowiem to do siebie, że intensywnie pachną. Tak, jak „bukiet” z sosnowych albo świerkowych gałązek udekorowanych pierniczkami oraz wysuszonymi w piekarniku plasterkami pomarańczy i cytryny zawieszonymi na sznurku. „Można go włożyć do dowolnego naczynia i zasłonić je papierem pakowym albo włożyć do jutowego worka, jeśli taki mamy. Obok niego, po jednej z lewej i z prawej strony, choinki z szyszek. Wystarczy je przykleić do styropianowego stożka (do kupienia w sieci, sklepach do majsterkowania i niektórych kwiaciarniach) albo grubego, odpowiednio zwiniętego kartonu. Kropką nad i będą małe stroiki do ułożenia na każdym z – jeszcze pustych przed wieczerzą – talerzy. Żeby je zrobić, wystarczą cynamonowe laski, anyżowe gwiazdki i ewentualnie goździki oraz plasterki wysuszonych cytrusów” – radzi ekspertka KiK.

Najprostsza będzie „piramidka”: dwie skrzyżowane laski cynamonu, na nich pomarańcz, później cytryna i zwieńczenie w postaci anyżowej gwiazdki. Wszystko wystarczy ze sobą skleić klejem roślinnym lub innym albo związać na kokardkę sznurkiem.

Nietypowo

Moda na białe wnętrza zadomowiła się u nas na dobre. Odpowiednio „ograna” nie ma nic wspólnego ze szpitalną sterylnością. W dodatku biel to kolor, który do wszystkiego pasuje i stanowi świetne tło – również dla pysznych wigilijnych dań. Niech w kolorze śniegu będzie zastawa, obrus i serwetki, świeczki w różnych rozmiarach zgromadzone na środku stołu na białej (ewentualnie srebrnej, jak sztućce) tacy. Przy takiej dekoracji, można nawet przymknąć oko na brak śniegu za oknem!

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.