Współczesna kuchnia oferuje wiele ułatwień, dzięki którym skraca się czas przygotowywania nawet najbardziej skomplikowanych potraw. Są jednak składniki, które potrzebują odrobiny czasu, by nabrać smaku. Jednym z nich jest śledź. Choć wymaga moczenia przez noc na dobre rzeczy warto trochę poczekać.

Przepis: Adrian Halusiak – Szef Kuchni restauracji „Spichlerz” w Zamku Topacz

Tradycyjna zupa śledziowa

Składniki:

  • 600 g śledzi a’la matias
  • przegotowana woda do zalania śledzi
  • 3 szklanki mleka
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • sok z ok. połowy cytryny
  • szczypta cukru
  • ziemniaki
  • mleko do gotowania ziemniaków
  • ząbek czosnku

Przygotowanie:

Śledzie zalewamy na noc wodą, aby pozbawić ich nadmiaru soli. Rano wodę odlewamy i zalewamy je mlekiem, pozostawiamy jeszcze na parę godzin. Cebulę kroimy w piórka. Śledzie kroimy w zgrabne kawałki i przekładamy do cebuli. Całość zalewamy mlekiem, w którym moczyły się śledzie i zaprawiamy śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny według uznania. Podczas gdy zupa się chłodzi, obieramy ziemniaki. Gotujemy je w mieszance wody i mleka w proporcjach 1:1,  z dodatkiem czosnku w łupince i odrobiny soli. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ubijamy tłuczkiem. Podajemy z zupą śledziową.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.