Jeśli myślisz, że kurczak na obiad to nuda, zrób udka grillowane w piekarniku z gruszkowym miodem, warzywami i sosem musztardowym, a przekonasz się, jak kuszące może to być danie.
Zanim zaczniesz gotować, pamiętaj, że warto wybierać produkty najwyższej jakości. I tak mięso Kurczaka Zagrodowego swoje walory smakowe i odżywcze zawdzięcza komfortowym warunkom, w jakich żyją kurczaki. Przede wszystkim mają stały dostęp do zagrody, w której dużo się poruszają. Dzięki temu są lepiej umięśnione i mniej otłuszczone. Poza tym żywione są wyłącznie naturalną paszą roślinną, która nie zawiera GMO. Nigdy też nie podaje im się antybiotyków. Tak więc przepis na udka z takiego kurczaka to także obietnica wartościowego posiłku.
Udka kurczaka grillowane w piekarniku w gruszkowym miodzie, podane z pieczonymi warzywami i sosem musztardowym
Składniki:
- 4 uda Kurczaka Zagrodowego
- 1 litr wody
- 2 łyżeczki soli
Miód gruszkowy:
- 1 gruszka
- szczypta cynamonu
- szczypta pieprzu
- mała szczypta soli
- 50 g miodu
Warzywa:
- 1 cukinia
- 1 batat
- 2 marchewki
- 2-3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka tymianku
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Z litra wody i soli przygotować solankę, moczyć w niej uda przez 2-3 godziny. W tym czasie przygotować gruszkowy miód: gruszkę obrać, pokroić w kostkę, umieścić w rondelku z odrobiną wody, dodać cynamon, pieprz i sól i gotować do miękkości. Zmiksować z miodem.
Rozgrzać piekarnik z funkcją grilla do 190 st. C. Uda wyciągnąć z solanki, wysuszyć, nasmarować miodem. Warzywa obrać, pokroić w większe kawałki, ułożyć na blaszce, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.
Uda kurczaka ułożyć na ruszcie, piec 50 minut, mniej więcej co 15 minut smarować miodem gruszkowym i obracać. Warzywa włożyć do piekarnika na pół godziny przed końcem pieczenia. Składniki na sos dokładnie wymieszać, podawać do upieczonego kurczaka i warzyw.