Gdy temperatura z dnia na dzień spada o kilka, a nawet kilkanaście stopni, nabieramy chęci na „coś ciepłego” do zjedzenia. To doskonały moment, by wykorzystać sezonowe warzywa i za ich sprawą wprowadzić urozmaicenie do codziennego menu. Jesienne przekąski mogą być smaczne, zdrowe, a ich przygotowanie nie zajmie dużo czasu.
W ramach sezonowych przekąsek sprawdzą się ugotowane na parze marchewki
z odrobiną startego imbiru i kilkoma kroplami oliwy z oliwek lub klarowanego masła, a także pieczone buraki w wersji „po polsku” z ogórkiem kiszonym i cebulą lub bardzo modnym ostatnio towarzystwie koziego sera i rukoli. Jesień to również sezon na topinambur i jarmuż. Topinambur po upieczeniu świetnie smakuje z roszponką, pokrojonym w plasterki, świeżym jabłkiem, orzechami i sosem na bazie miodu, musztardy i oliwy. Z jarmużu warto zaś przyrządzić w piekarniku chipsy, czy zmiksować z sezonowymi owocami na smoothie.
„Jarmuż to bogactwo witamin, białka i błonnika. Tym, którzy nie przepadają za świeżymi liśćmi w koktajlach, polecam ciepłą sałatkę, w której bazą jest poduszony z czosnkiem jarmuż i ugotowany pęczak. Danie można wzbogacić o kilka suszonych pomidorów, żurawinę lub pestki granata, a także ser typu feta. Kaszę można również zastąpić dowolnym, pełnoziarnistym makaronem”– poleca Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.
Zupy i szybkie dania
Miska, rozgrzewającej i aromatycznej zupy doskonale sprawdza się w chłodne dni o każdej porze. Podstawą zupy-kremu z warzyw może być np. por, cebula, 2 marchewki, 2 pietruszki i seler. Do tej bazy dodajmy ok. 1 kg „głównego, warzywnego składnika”. Całość gotujemy ok. 15 minut w niewielkiej ilości wody z dodatkiem ulubionych przypraw i na koniec miksujemy blenderem. Do kremu na bazie pieczonej dyni warto dodać czosnek oraz chilli. Znakomicie smakuje z mlekiem kokosowym i tartym imbirem. Wielbicielom bardziej klasycznych smaków może zaś posmakować dodatek chudego jogurtu i pestek dyni lub słonecznika. Krem z pieczonego buraka dobrze jest doprawić świeżo zmielonym pieprzem. By był bardziej sycący, dodajmy ser pleśniowy, wędzony twaróg lub tofu.
Gdy zaś mamy ochotę na pożywny posiłek, którego przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 30 minut, to doskonałą opcją są tzw. dania jednogarnkowe. Podstawą może być np. czerwona soczewica, której nie trzeba wcześniej namaczać, a jej czas gotowania to zaledwie 15 minut. Opłukaną wcześniej pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka z wrzątkiem, dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę, cukinię, paprykę i seler, a gdy będą miękkie, doprawiamy dobrej jakości przecierem pomidorowym i ulubionymi ziołami.
A dla tych, co za warzywami strączkowymi nie przepadają,dobrą alternatywą będą dania na bazie białej kapusty. Możemy ją udusić z warzywami korzeniowymi lub grzybami i dodać chude gatunki mięs. To pyszna i zdrowa wersja tradycyjnych bigosów i kapuśniaków.
Nie zapominajmy również o regularnym jedzeniu kiszonek. Surówka z kapusty, tartego jabłka i marchwi, z dodatkiem posiekanej cebuli i oleju rzepakowego to klasyka kuchni polskiej, którą warto regularnie jeść w towarzystwie np. pieczonej lub ugotowanej na parze ryby, czy porcji chudego mięsa.
Słodkości bez wyrzutów sumienia
„Jesień to przede wszystkim czas na jabłka, gruszki i śliwki. Możemy je zapiekać pod pierzynką z pełnoziarnistych płatków owsianych i orzechów. Warte polecenia są też owocowe fit ciasta na bazie kaszy jaglanej: do 400 gram suchej kaszy dodajemy kilogram ulubionych owoców – np. tartych jabłek i doprawiamy cynamonem. Pieczemy w dużej blaszce przez ok 80 minut w 180 stopniach. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno”– podpowiada Paulina Barros.