Święta Wielkanocne to moment, w którym witamy wiosnę, czekamy na zmiany i podejmujemy nowe wyzwania. Kulinarne również. Dlatego w tym roku zamiast tradycyjnej babki drożdżowej upieczmy zdrową babkę… z otrębami.

Składniki:

babka

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka otrąb owsianych wysokobłonnikowych Kupiec
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Białka rozdzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z otrębami i proszkiem do pieczenia. Masło roztopić. Masę jajeczną wymieszać z mąką, następnie dodać roztopione masło i wszystko delikatnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 45 minut. Ciasto wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.