Wiosna kojarzy nam się przede wszystkim z budzącą się do życia przyrodą. Kwitną drzewa, krzewy, kwiaty. W sklepach pojawiają się świeże jarzyny, a stragany aż roją się od kolorowych nowalijek. Ty też możesz wyczarować na swoim talerzu danie proste, sycące, a zarazem kolorowe i wiosenne. Szef kuchni Punta Prima proponuje różyczki z rostbefu na konfiturze z cebuli.

 

Składniki:

Zioła: rozmaryn, tymianek
Rostbef – 0.5kg
Cebula czerwona – 0.3 kg
Ocet balsamiczny – 0.3 l
cukier – 0.2 kg
 

Sos: 

6 łyżek musztardy
6 łyżek balsamico
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki oleju
3 łyżki ketchupu
sól i pieprz do smaku
 

Rostbef zamarynować w oleju ze świeżymi ziołami.  Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C i piec w nim rostbef, aż mięso w środku osiągnie temperaturę 53°C.  Wyjąć mięso i ostudzić, a następnie pokroić na maszynie w cienkie plastry.

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju.  Ocet balsamiczny zredukować z cukrem, a następnie dodać do powstałego kremu balsamicznego cebulę.  Dusić, aż powstanie konfitura.

Wszystkie składniki na sos połączyć razem.

Roastbeef podawać ułożony w różyczki na konfiturze z cebuli w towarzystwie sosu musztardowego.

Smacznego!

Restauracja Punta Prima mieści się na ulicy Obrzeżnej w Warszawie, w sercu rozwijającego się Służewca Przemysłowego, gdzie powstają eleganckie kompleksy mieszkaniowe oraz nowoczesne budynki biurowe, dzięki czemu jest idealnym miejscem spotkań biznesowych towarzyskich i rodzinnych.
Atmosfera w restauracji utrzymana jest w stylu śródziemnomorskich tawern, gdzie dominuje ciepło i dyskretna elegancja, w której można się delektować smakołykami z Włoch, Hiszpanii, Grecji, czy Francji. Stałe menu jest urozmaicone daniami sezonowymi.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.