Oto sprawdzony przepis na proste, a zarazem widowiskowe danie urzekające swym niezwykłym aromatem i zaskakujące niebanalnym smakiem. Oryginalne połączenie składników z masłem orzechowym sprawia, że potrawa jest nie tylko pyszna, ale także syta.
Takie danie z powodzeniem można serwować na co dzień domownikom oraz podawać ze szczególnej okazji nawet najbardziej wyjątkowym lub wymagającym gościom. Przepis na warzywa po afrykańsku z sosem orzechowym opracował Piotr Kucharski – kucharz z programu Dzień Dobry TVN.
- 500 ml wywaru warzywnego
- 340 g masła orzechowego Primavika
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki posiekanego imbiru
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 3 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 3 łyżeczki mielonego kminu
- 2 liście laurowe
- 1-2 ostre papryczki chilli
- 2 cukinie
- 3 duże marchewki
- 1 bakłażan
- 4 słodkie ziemniaki
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 2 żółte papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- świeża kolendra
- cząstki limonki
Masło orzechowe Primavika rozpuścić w ciepłym wywarze warzywnym. W dużym garnku podsmażyć na oleju imbir, przyprawy i posiekaną papryczkę chilli. Dodać warzywa pokrojone w duże kawałki i przesmażyć. Całość zalać przygotowanym wywarem z masłem orzechowym i dusić, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie dodać puszkę pomidorów. Danie podawać z ryżem, posypane posiekaną kolendrą i cząstkami limonki ułożonymi na wierzchu.