Oto sprawdzony przepis na proste, a zarazem widowiskowe danie urzekające swym niezwykłym aromatem i zaskakujące niebanalnym smakiem. Oryginalne połączenie składników z masłem orzechowym sprawia, że potrawa jest nie tylko pyszna, ale także syta.

warzywa 2Takie danie z powodzeniem można serwować na co dzień domownikom oraz podawać ze szczególnej okazji nawet najbardziej wyjątkowym lub wymagającym gościom. Przepis na warzywa po afrykańsku z sosem orzechowym opracował Piotr Kucharski –  kucharz z programu Dzień Dobry TVN.

warzywa 3Składniki dla 2 osób:

  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 340 g masła orzechowego Primavika
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki posiekanego imbiru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 3 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 3 łyżeczki mielonego kminu
  • 2 liście laurowe
  • 1-2 ostre papryczki chilli
  • 2 cukinie
  • 3 duże marchewki
  • 1 bakłażan
  • 4 słodkie ziemniaki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • świeża kolendra
  • cząstki limonki

warzywa 4Przygotowanie:

Masło orzechowe Primavika rozpuścić w ciepłym wywarze warzywnym. W dużym garnku podsmażyć na oleju imbir, przyprawy i posiekaną papryczkę chilli. Dodać warzywa pokrojone w duże kawałki i przesmażyć. Całość zalać przygotowanym wywarem z masłem orzechowym i dusić, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie dodać puszkę pomidorów. Danie podawać z ryżem, posypane posiekaną kolendrą i cząstkami limonki ułożonymi na wierzchu.

https://www.youtube.com/watch?v=KPJGwn4Ju8E

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.