Barszcz z uszkami i smażony karp w Wigilię oraz pyszne mięsiwa w Pierwszy i Drugi Dzień Świąt – to już bożonarodzeniowy kanon kulinarny. Czy można go urozmaicić? Można. Oto pomysł na śledzie w nowej odsłonie.

sledz 2Świąteczne śledzie z sosem czosnkowym

Składniki:

  • około 400 g filetów śledziowych a`la Matjas
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki octu 10%
  • 1 średnia cebula
  • 10-12 ziarenek ziela angielskiego
  • 10-12 goździków
  • 1 łyżeczka gorczycy w ziarenkach
  • 1 laska cynamonu
  • sos czosnkowy Tarsmak

sledzPrzygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty zagotowujemy, a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kroimy cebulę w krążki. Do słoiczka wkładamy filety śledziowe przekładane cebulą, zalewamy marynatą, zakręcamy słoik i odstawiamy na 2-3 dni. Podajemy na świeżej sałacie i polewamy sosem czosnkowym Tarsmak.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.