Barszcz z uszkami i smażony karp w Wigilię oraz pyszne mięsiwa w Pierwszy i Drugi Dzień Świąt – to już bożonarodzeniowy kanon kulinarny. Czy można go urozmaicić? Można. Oto pomysł na śledzie w nowej odsłonie.
Świąteczne śledzie z sosem czosnkowym
Składniki:
- około 400 g filetów śledziowych a`la Matjas
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki octu 10%
- 1 średnia cebula
- 10-12 ziarenek ziela angielskiego
- 10-12 goździków
- 1 łyżeczka gorczycy w ziarenkach
- 1 laska cynamonu
- sos czosnkowy Tarsmak
Wszystkie składniki marynaty zagotowujemy, a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kroimy cebulę w krążki. Do słoiczka wkładamy filety śledziowe przekładane cebulą, zalewamy marynatą, zakręcamy słoik i odstawiamy na 2-3 dni. Podajemy na świeżej sałacie i polewamy sosem czosnkowym Tarsmak.