Podczas majówki wybierasz się na piknik z najbliższymi? Włóż do koszyka wyśmienite muffiny z suszonymi morelami i płatkami migdałów. Przekonasz się, że zrobią furorę. 

bakallandSkładniki:

  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 70 g cukru
  • 120 ml oleju
  • 70 ml jogurtu naturalnego
  • 70 ml maślanki lub kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 10-11 suszonych moreli, np. Bakalland
  • płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki (oprócz płatków migdałów i suszonych moreli). Połączyć zawartość obu misek i delikatnie wymieszać (ciasto nie powinno być zbyt gęste). Foremki na muffiny napełnić do połowy, włożyć suszoną morelę i przykryć łyżką ciasta (powinny być wypełnione do ¾ ich wysokości). Posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza, przez ok. 15-20 minut do czasu aż się przyrumienią. Smacznego!

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.