Podczas majówki wybierasz się na piknik z najbliższymi? Włóż do koszyka wyśmienite muffiny z suszonymi morelami i płatkami migdałów. Przekonasz się, że zrobią furorę.
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 70 g cukru
- 120 ml oleju
- 70 ml jogurtu naturalnego
- 70 ml maślanki lub kefiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 10-11 suszonych moreli, np. Bakalland
- płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:
W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki (oprócz płatków migdałów i suszonych moreli). Połączyć zawartość obu misek i delikatnie wymieszać (ciasto nie powinno być zbyt gęste). Foremki na muffiny napełnić do połowy, włożyć suszoną morelę i przykryć łyżką ciasta (powinny być wypełnione do ¾ ich wysokości). Posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza, przez ok. 15-20 minut do czasu aż się przyrumienią. Smacznego!