Podczas majówki wybierasz się na piknik z najbliższymi? Włóż do koszyka wyśmienite muffiny z suszonymi morelami i płatkami migdałów. Przekonasz się, że zrobią furorę. 

bakallandSkładniki:

  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 70 g cukru
  • 120 ml oleju
  • 70 ml jogurtu naturalnego
  • 70 ml maślanki lub kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 10-11 suszonych moreli, np. Bakalland
  • płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki (oprócz płatków migdałów i suszonych moreli). Połączyć zawartość obu misek i delikatnie wymieszać (ciasto nie powinno być zbyt gęste). Foremki na muffiny napełnić do połowy, włożyć suszoną morelę i przykryć łyżką ciasta (powinny być wypełnione do ¾ ich wysokości). Posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza, przez ok. 15-20 minut do czasu aż się przyrumienią. Smacznego!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.