Ta szarlotka znika ze stołu w jednej chwili. Co do okruszka. Poczęstowała nas nią Mama Magdy. Przepis wybłagaliśmy.
Przepis: Maria Masny
Składniki:
Ciasto:
1 cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej
125 g cukru pudru
250 g mąki
125 g masła o temperaturze pokojowej
1 jajko
Mus jabłkowy:
1 kg jabłek (najlepiej lekko kwaskowatych)
125 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki utłuczonych goździków
Przygotowanie:
(na dużą, kwadratową blachę najlepiej przygotować podwójną porcję składników)
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść do czasu, aż utworzy się gładka kula. Długi proces wyrabiania sprawi, że ciasto będzie twarde, więc należy starać się robić to jak najszybciej. Jeśli posiadasz robota kuchennego – najlepiej wsyp do niego wszystkie składniki. Powstałą kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
W czasie, gdy ciasto się chłodzi, przygotować mus jabłkowy. Obrać, pokroić w kostkę i zagotować z cukrem do czasu, aż część jabłek się rozpadnie. Zdjąć z ognia, dodać cynamon i goździki. Wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części – jedna nieznacznie większa od drugiej. Rozwałkować na dwa kwadraty. Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub mąką. Dno wyłożyć większym kwadratem tak, by nieco ciasta oblepiło boki blaszki. Ponakłuwać widelcem, wyłożyć jabłka. Przykryć drugą częścią ciasta, posklejać je dokładnie na brzegach z dolną warstwą ciasta. Ponakłuwać wierzch widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 50-60 minut.
Najlepiej smakuje na ciepło. Palce lizać