Łososia można podawać na sto sposobów, na przykład z żurawiną i szparagami. Spróbujecie?

Składniki na 4 porcje:łosos 2

  • 500 g filetu z łososia
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki stołowe oleju
  • 1 rozmaryn
  • starta skórka pomarańczowa
  • 100 ml bulionu rybnego (ze słoika)
  • 1 cebulka dymka
  • 2 łyżki stołowe ziarnistej musztardy Dijon
  • 2 łyżki stołowe białego octu winnego
  • 30 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
  • 200 g szparagów tajskich
  • rzeżucha do dekoracji

Przygotowanie:

Filet z łososia opłukać, pokroić na 4 części i doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać w garnku o nieprzywierającej powierzchni łyżkę stołową oleju, dodać rozmaryn i skórkę pomarańczową. Łososia usmażyć z obu stron. Ułożyć łososia na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 80˚C (termoobieg: 60˚C, gaz: poziom 1).

łososBulion rybny wlać do garnka i podgrzać. Cebulkę dymkę obrać, pokroić w kostkę i gotować w bulionie na wolnym ogniu, aż zmięknie. Wlać bulion przez sito do miski. Zmieszać musztardę, ocet i pozostały olej. Doprawić solą i pieprzem. Dodać żurawinę.

Szparagi tajskie opłukać i odkroić końcówki. Gotować w posolonej wodzie przez 4-5 minut. Szparagi ułożyć z upieczonym łososiem i letnim sosem vinegrette. Podawać posypane rzeżuchą.

Jako przystawkę podać bagietkę.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.