Długie, chłodne jesienne popołudnia to doskonała okazja na oddanie się pasji kulinarnej i poeksperymetowanie w kuchni. Nie macie pomysłu na obiad? Wypróbujcie cannelloni ze szpinakiem, zapiekane z żółtym serem.
Kulinarną wizytówką włoskiej kuchni są dania z dodatkiem sosu pomidorowego i żółtego sera. Taką potrawą jest cannelloni – makaron w kształcie rurek, jeden ze specjałów włoskiej kuchni. W tradycyjnej wersji napełnia się go mięsem mielonym. Jednak farsz do cannelloni daje spore pole do popisu – możemy go przyrządzić według własnych upodobań i wybranych składników. Makaronowe rurki można napełnić np. nadzieniem ze szpinaku z dodatkiem żółtego sera.
Cannelloni nadziewane szpinakiem
Składniki:
▪ 500 g szpinaku (może być mrożony)
▪ paczka makaronu cannelloni (ok. 250 g)
▪ 200 g sera żółtego, np. Gouda MSM Mońki lub Podlaskiego w bloku
▪ 1 jajko
▪ 2 ząbki czosnku
▪ 150 ml śmietany 18%
▪ 2 łyżki oliwy
▪ sól i pieprz
Świeży szpinak umyć, usunąć ogonki i dusić na patelni, aż będzie miękki (mrożony również można w ten sposób rozmrozić). Przed końcem duszenia wbić jajko, dodać posiekany czosnek i doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę śmietany. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach i połowę wymieszać ze lekko wystygniętym szpinakiem. Całość podgrzać i ponownie wymieszać. Cannelloni zanurzyć we wrzątku na ok. 3 minuty – makaron stanie się bardziej miękki, co ułatwi nadziewanie go farszem. Następnie delikatnie odsączyć, napełnić rurki szpinakowym farszem i układać w naoliwionej wcześniej formie żaroodpornej. Na koniec całość polać resztą śmietany, posypać żółtym serem, startym na tarce o grubych oczkach. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Smacznego!