Łososia można podawać na sto sposobów, na przykład z żurawiną i szparagami. Spróbujecie?

Składniki na 4 porcje:łosos 2

  • 500 g filetu z łososia
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki stołowe oleju
  • 1 rozmaryn
  • starta skórka pomarańczowa
  • 100 ml bulionu rybnego (ze słoika)
  • 1 cebulka dymka
  • 2 łyżki stołowe ziarnistej musztardy Dijon
  • 2 łyżki stołowe białego octu winnego
  • 30 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
  • 200 g szparagów tajskich
  • rzeżucha do dekoracji

Przygotowanie:

Filet z łososia opłukać, pokroić na 4 części i doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać w garnku o nieprzywierającej powierzchni łyżkę stołową oleju, dodać rozmaryn i skórkę pomarańczową. Łososia usmażyć z obu stron. Ułożyć łososia na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 80˚C (termoobieg: 60˚C, gaz: poziom 1).

łososBulion rybny wlać do garnka i podgrzać. Cebulkę dymkę obrać, pokroić w kostkę i gotować w bulionie na wolnym ogniu, aż zmięknie. Wlać bulion przez sito do miski. Zmieszać musztardę, ocet i pozostały olej. Doprawić solą i pieprzem. Dodać żurawinę.

Szparagi tajskie opłukać i odkroić końcówki. Gotować w posolonej wodzie przez 4-5 minut. Szparagi ułożyć z upieczonym łososiem i letnim sosem vinegrette. Podawać posypane rzeżuchą.

Jako przystawkę podać bagietkę.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.