25-go maja pamiętajmy o pójściu na wybory kandydatów do Europarlamentu, ale również o tym, aby tego dnia wypić symboliczną szklankę mleka. To właśnie wtedy na całym świecie obchodzić będziemy Światowy Dzień Mleka.

Wprawdzie ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), ustanowiło ten dzień na 1 czerwca, ale w wielu krajach świętuje się go o tydzień wcześniej. To dobra okazja, aby sprawdzić, czy w naszym menu jest odpowiednia ilość mleka lub nabiału. Jeśli nie, warto zmodyfikować dietę, gdyż już 2 szklanki mleka lub 30 g sera żółtego wystarczą, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowane organizmu na wapń.

mleko 2 Wapń dla zdrowych zębów i kości

Kiedy myślimy o produktach bogatych w wapń i białko, pierwsze, co przychodzi nam na myśl to mleko i jego przetwory. Jednak to nie wszystko. W mleku i wyrobach mlecznych znajdziemy również witaminy z grupy B oraz rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, a także składniki mineralne: potas, magnez, fosfor, cynk. Dlatego też nabiał powinien stanowić istotny element jadłospisu każdego z nas.

„Wapń odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie – wpływa na skurcze mięśni, dzięki którym prawidłowo funkcjonują nie tylko nasze nogi i ręce, ale też serce czy płuca. A przede wszystkim pełni istotną funkcję w tworzeniu kości i zębów – warunkuje prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu kostnego. Wspólnie z witaminą D jest naszym orężem w przeciwdziałaniu i walce z osteoporozą” – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

mleko 3Serowa alternatywa dla mleka

A co, jeśli akurat nie możemy pić mleka z powodu uczulenia na zawarte w nim białko lub nietolerancji laktozy? Chociaż problem uczulenia nie jest tak powszechny i dotyczy niespełna 2% populacji świata, w tym ok. 15% Polaków, to już nietolerancję laktozy ma więcej osób, bo ok. 1/3 dorosłych Polaków. „Mleko jest produktem o wysokiej wartości biologicznej z uwagi na dużą różnorodność i wszechstronność oraz strawność i przyswajalność składników. Jednak nie wszyscy mogą w pełni korzystać z dobrodziejstw jego spożywania, dotyczy to osób uczulonych na białka mleka lub z nietolerancją laktozy. Dla osób z zaburzeniami trawienia laktozy alternatywą dla mleka mogą być m.in. sery podpuszczkowe dojrzewające, z uwagi na znikomą zawartość laktozy. Sery dojrzewające uznane są za źródło wysokiej zawartości białka, wapnia i witaminy B12. Również osoby nielubiące pić mleka powinny sięgnąć po ser żółty, który zawiera więcej wapnia od mleka i 6-10 razy więcej niż np. sery twarogowe. Już 4 jego plasterki pokrywają dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten ważny składnik mineralny. Co ważne, polskie sery żółte zawierają stosunkowo niewielką ilość soli. Podczas gdy norma europejska wynosi 2,5%, zawartość tego związku w rodzimych serach nie przekracza 1,5 %”  – wyjaśnia Ewa Polińska.

Produkty nabiałowe to także świetna alternatywa dla osób, które nie lubią pić mleka.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.