Szacuje się, że co czwarta pieczarka w Europie pochodzi z Polski. Tych popularnych grzybów nie powinno zabraknąć w naszym menu nie tylko dlatego, że są łatwo dostępne i smaczne, ale również ze względu na ich wartości odżywcze.

pieczarki Choć dla niektórych pieczarki istnieją kulinarnie jedynie jako dodatek do pizzy, grzyby te są niezwykle uniwersalne. Stanowią znakomite uzupełnienie wielu dań: pieczonych mięs, zapiekanek, a krokiety z pieczarkami i kukurydzą to oryginalna alternatywa dla tych z mięsem lub kapustą. Idealnie wpisują się również w imprezowe menu – duszone w winie lub obsmażone w delikatnej panierce są smakowitą i treściwą przekąską. Obok wielu możliwości ich sporządzenia, warto sięgać po nie również dla ich właściwości zdrowotnych.

pieczarki 2Udowodniono, że pieczarki wspomagają metabolizm, zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego oraz dobrze przyswajalnego białka i witamin. Poprawiają pamięć i korzystnie wpływają na odporność, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym. Co jeszcze? Dzięki sporej zawartości witaminy D, spożywanie pieczarek uzupełnia jej niedobór w okresie, gdy brakuje nam promieni słonecznych.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.