Choć popularnym „energetykom” nie można odmówić skuteczności działania, przy długotrwałym stosowaniu mogą mieć negatywny wpływ na organizm. Zdrowej alternatywy warto więc poszukać wśród naturalnych produktów.

fot.Segafredo_Zanetti

Napoje energetyczne traktowane są jako szybki i skuteczny sposób, by pozbyć się zmęczenia. Zwiększają wydolność organizmu i sprawność umysłową dzięki nagromadzeniu pobudzających substancji. Połączenie wysokiej zawartości kofeiny, tauryny, ekstraktu z guarany, L-karnityny czy teobrominy jest chętnie stosowane przy intensywnym wysiłku psychicznym lub zmęczeniu fizycznym. Oprócz stymulacji umysłowej, napojom energetycznym przypisuje się również przyspieszanie metabolizmu.

Niestety, „energetyki” mogą przeciążać układ krążenia, wpływając negatywnie na pracę serca. Z tego powodu, ich spożywanie jest niewskazane osobom starszym i dzieciom, a także kobietom w ciąży i diabetykom. Przed ryzykiem związanym z przyjmowaniem tak wysokiej dawki aktywnych składników przestrzega również Światowa Organizacja Zdrowia. Jej przedstawiciele wskazują na przykład kilku państw Unii Europejskiej, które wprowadziły obostrzenia prawne zakazujące sprzedaży specyfików w klubach lub uniemożliwiające ich dystrybucję wśród dzieci. W obliczu tak wyraźnych sygnałów co do szkodliwości napojów energetycznych, warto zastanowić się nad wypróbowaniem naturalnych środków pobudzających. Jakie propozycje są nie tylko skuteczne, ale również zdrowe i smaczne?

Zielona herbata

O zielonej herbacie mówi się najczęściej w kontekście jej uspokajających właściwości. Jednak dzięki wysokiej zawartości teiny, czyli herbacianej kofeiny, napój ten charakteryzuje się również łagodnym, ale długotrwałym działaniem pobudzającym. Po jej spożyciu, zauważalnie wzrasta poziom koncentracji i sprawności umysłowej. Co równie ważne, zielona herbata działa łagodząco na układ pokarmowy, z powodzeniem więc może stanowić alternatywę dla osób, u których picie „energetyków” powoduje problemy żołądkowe. „Aż 80% dobroczynnej teiny zawartej w liściach herbaty przenika do naparu w procesie parzenia. W efekcie, filiżanka napoju zawiera ok. 20-35 mg teiny” – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo. Aby w pełni móc wykorzystać jej właściwości, konieczne jest właściwe przygotowanie herbaty. W przypadku odmiany zielonej, pobudzenie zapewni nam napar przyrządzany przez ok. 3 minuty. Wydłużając czas parzenia, otrzymamy herbatę o relaksującym działaniu.

fot.pexels

Żeń-szeń

Dobroczynne właściwości tej nazywanej „korzeniem życia” rośliny wykorzystywane są w chińskiej medycynie od wieków. Jego pozytywne działanie przypisuje się obecności ok. 200 substancji leczniczych, które wpływają na kondycję fizyczną, sprawność umysłową i odporność na zakażenia. Efekt natychmiastowego pobudzenia po spożyciu naparu z żeń-szenia zawdzięczamy ginsenozydom, stymulującym transport tlenu i składników odżywczych do narządów, a w efekcie – powodującym dotlenienie organizmu. Jak samodzielnie przygotować napój na bazie tej dobroczynnej rośliny? Do jego przyrządzenia posłuży nam jedna łyżeczka suszonego korzenia. Żeń-szeń zalewamy wrzątkiem i parzymy przez ok. 5-7 minut. Następnie przecedzamy napar i przelewamy do kubka lub filiżanki. Dla zbalansowania korzennego smaku, warto dodać do napoju plasterek cytryny.

shutterstock_201921697

Hongkong Espresso

Pobudzające właściwości zawartej w kawie kofeiny są powszechnie znane. Zwolennikom oryginalnych połączeń smakowych, polecane jest wypróbowanie nietypowego połączenia, które wzmocni stymulujące działanie „małej czarnej”. Hongkong espresso powoduje silne i natychmiastowe pobudzenie, jest więc chętnie spożywana w sytuacjach wzmożonego wysiłku psychicznego. „Według tradycyjnej receptury, Hongkong espresso przygotowywane jest na bazie 70 ml herbaty, świeżo zaparzonego espresso, a następnie – wzbogacone dla smaku odrobiną mleka i cukru” – tłumaczy Joanna Sobyra. „W takim zestawieniu dobrze sprawdzają się herbaty czarne, np. szlachetna mieszanka z regionu Darjeeling o delikatnie ostrej nucie smakowej. Alternatywę mogą stanowić również odmiany zielone, charakteryzujące się lekkim i delikatnym aromatem” – dodaje ekspert. Choć tradycyjny przepis napoju opracowano w Hongkongu, obecnie jest on popularną propozycją wielu azjatyckich kawiarni i mobilnych punktów serwujących napoje. Warto również wspomnieć, że Hongkong espresso może być serwowany na zimno i na gorąco. Znajdzie więc zastosowanie zarówno jako orzeźwiająca alternatywa dla mrożonej kawy, jak i pobudzający i rozgrzewający napój w chłodne dni.

x-default

Imbir i cytryna

Dobrym sposobem na pobudzenie jest także wykorzystanie dobroczynnych składników jako dodatków do klasycznych napojów, takich jak woda, herbata czy kawa. Dla przykładu – rozpoczęcie dnia szklanką wody wzbogaconą sokiem z cytryny pomoże nam nawodnić i dotlenić organizm. Dodanie cytrusa do klasycznego espresso będzie natomiast doskonałym środkiem na uporczywy ból głowy, towarzyszący długotrwałemu wysiłkowi umysłowemu. Imbir natomiast sprawdzi się w stanie przewlekłego zmęczenia. Możemy posłużyć się nim przy przygotowywaniu kawy lub herbaty. W tym przypadku warto zagotować wodę wraz ze świeżo pokrojonym korzeniem imbiru, a następnie wykorzystać aromatyczny napar do zalania zmielonych ziaren kawy lub liści herbaty.

shutterstock_186282677

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.