Trufle piernikowe

Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj czekoladowe trufle z orzechami
i skórką pomarańczową. Już samym aromatem poprawiają nastrój.

Przepis: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • śmietanka 42% od OSM Piątnica – 150ml
  • czekolada gorzka
    – 2 szt.
  • orzechy włoskie łuskane – 50g
  • przyprawa piernikowa – 1 płaska łyżka
  • rum – 50 ml
  • skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
  • kakao, wiórki kokosowe
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową
oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dodać także przyprawę do pierników i rum. Całość dokładnie wymieszać i  odstawić do lodówki do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Zastygłą masę formować w kulki, a następnie obtaczać w kakao
lub w wiórkach kokosowych.

Trufle piernikowe

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany