Wiosna przynosi zapowiedź wielu zmian w sposobie życia, ubierania się, spędzania wolnego czasu i… odżywiania. Tyle teoria. A praktyka? Już podpowiadamy. Oto przepis na pyszną sałatkę autorstwa Janusza Myjaka, szefa kuchni Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój.

EPSON scanner image

 

Sałatka ze szparagów, pomidorów i rukoli skropiona sosem cytrynowym z parmezanem

 

Składniki:

 

  • 1 pęczek szparagów
  • 1,5 pomidora
  • opakowanie rukoli
  • 60 g parmezanu

 

Sos: 1 łyżeczka musztardy Dijon, sok z ½ cytryny, 1 łyżeczka miodu, 80 ml oliwy z oliwek

shutterstock_211058338

Przygotowanie:

Odłamujemy najtwardszą część szparagów, gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną cukru, aby główki były nad wodą, pod przykryciem około 6 min. Następnie hartujemy szparagi w lodowatej wodzie – nabiorą pięknego żywo zielonego koloru. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na cząstki, usuwamy miąższ. Na talerzach układamy umytą rukolę, pomidory, szparagi pokrojone pod skosem, ścieramy parmezan w grube płatki.

shutterstock_195787109

Musztardę, sok z cytryny i miód łączymy, dolewamy oliwę, cały czas mieszając do momentu, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy go solą i pieprzem, następnie skrapiamy nim sałatkę.

shutterstock_141523645

http://www.drirenaerisspa.pl/krynica-zdroj

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.