Sezon na gęsinę uważamy za otwarty. Jak ją przyrządzić, by wzbudziła zachwyt? O przepis poprosiliśmy Jacka Blicharskiego szefa kuchni restauracji TASTE_it w HOT_elarni**** HOTEL&SPA.

Jeśli będziecie w okolicach Poznania, zajrzyjcie do restauracji TASTE_it w HOT_elarni w Puszczykowie.

Tamtejsza kuchnia, jak i samo miejsce, znalazła uznanie nawet w oczach Magdy Gessler i została opisana w jej przewodniku „101 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce”. Sukces? Na pewno, choć nie jedyny. W HOT_elarni wiele się dzieje!

 

gesina 4Pieczona pierś z gęsi Jacka Blicharskiego

Składniki:

  • 1 ½ piersi z gęsi
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 150 ml gęstego soku z malin
  • 1 łyżka otartego tymianku
  • 1 pęczek otartego majeranku
  • 100 ml soku z jabłek antonówek
  • 2 ząbki czosnku
  • cząber
  • pieprz czarny mielony
  • sól

gesina 2Przygotowanie:

Pierś z gęsi natrzeć ziołami i solą z czosnkiem. Zamieszać sok z jabłek z winem i polać nim doprawioną pierś z gęsi. Wstawić na 24 godziny do lodówki. Piec przez 80 minut w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni, podlewając czerwonym winem. Jabłka pokroić na plastry posypać majerankiem, przesmażyć na patelni.

gesinaPodanie:

Jabłka rozłożyć na półmisku, piersi pokroić na plastry i ułożyć na jabłkach. Gotowe danie polać sosem.

Sos:

  • ½ kg świeżych borowików
  • ½ kg świeżych podgrzybków
  • 0,30 dag cebuli
  • 100 dag masła
  • ½ l śmietany 30% UHT

zdjecie 4Przygotowanie:

Grzyby umyć i osuszyć, pokroić w plasterki średniej wielkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Do podsmażonej cebuli dodawać grzyby, przyprawić solą i mielonym świeżo pieprzem. Smażyć około 15 minut, aż zaczną lekko ciemnieć a grzyby zaczynają być miękkie. Dodać ½l śmietany, odrobinę wody, żeby konsystencja nie była zbyt gęsta – redukować około 10 minut, a na koniec oprószyć świeżo pokrojoną natką pietruszki.

http://www.hotelarnia.pl/

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.