Tym daniem możecie zabłysnąć! Nie jest łatwe w przygotowaniu, ale jego smak wynagrodzi wam wszelkie trudy.  Przepis na tego łososia zdradził nam sam Szef restauracji Le Victoria Brasserie Moderne!

Przepis: Maciej Majewski/Le Victoria Brasserie Moderne

Maciej Majewski/Le Victoria Brasserie Moderne

Składniki na 10 porcji:

  • łosoś filet – 200g/os
  • oliwa – 100 ml

Purée z dyniłosoś z dynią i cykorią

  • dynia obrana – 1,5 kg
  • masło – 100 g
  • śmietana – 150 ml
  • gałka muszkatałowa – 5 g

Cykoria

  • cykoria -1 kg
  • sok pomarańczowy – 1l
  • miód – 60 g
  • imbir – 20 g

Chrupiący ryż

  • ryż sushi – 100 g
  • frytura – 1 l
  • sól, pieprz

Dodatki

  • glony nori – 50 g

Przygotowanie:

Opłukać ryż. Zagotować wodę z solą, dodać ryć i gotować około 25 minut, aż będzie miękki. Zahartować w zimnej wodzie i dobrze odcedzić. Następnie umieścić na papierze do pieczenia, suszyć w dehudratorze w temperaturze 55 stopni (6-8 godzin, nie przesuszyć).

Rozgrzać fryturę do temp. 190 stopni, smażyć około 5 sekund aż ryż „spuchnie”. Dynię upiec w piecu. Następnie zmiksować z dodatkiem masła, śmietany i przypraw. Cykorię oczyścić i wykroić „głąb”. Włożyć do torby, dodać miód, sól, pieprz, imbir i sok z pomarańczy. Zawakować. Gotować 30 minut sous-vide w 85 stopniach przez 30minut (sprawdzić, czy jest miękka). Podgrzać nori, aby były chrupkie następnie pokroić w julienne. Usmażyć filet z łososia.

Na talerzu rozsmarować purée, ułożyć cykorię i łososia, dekorować glonami nori i ryżem.

łosoś dynia cykoria

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.