A gdyby tak połączyć dwie niebywałe przyjemności kulinarne? Muffiny i ser pleśniowy. Lekko słonawy smak sera idealnie łączy się z puszystą masą muffina, a zdecydowana ostra nuta charakterystyczna dla głęboko przerośniętego szlachetną pleśnią sera daje przekąsce lekko grzybowy posmak.

 

shutterstock_113321332

Muffiny z serem pleśniowym

 

Składniki na 10 porcji:

 

• 250 g sera Lazur Błękitny

• 125 g masła

• 250 ml mleka

• 2 jajka

• 400 g mąki

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• zioła prowansalskie

• sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Masło rozpuścić i ostudzić. Mleko wymieszać z jajkami i masłem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i wymieszać na jednolitą masę. Ser pokroić w drobną kostkę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Piec ok. 20 minut w temp. 200°C.

shutterstock_244799953

Lazur Błękitny, porcja 100g

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.