Macie ochotę na danie z grilla? Wypróbujcie słodkie ziemniaki. Z chilli, miętą i ananasem smakują wiśmienicie.

batatySkładniki na 4 porcje:

  • 500 g batatów
  • 8 gałązek rozmarynu
  • 6 łyżeczek płynnego miodu
  • 1 papryczka chilli
  • ½ ananasa (ok. 400 g)
  • 1-2 gałązki mięty
  • 250 g jogurtu
  • olej do grilla

bataty 2Przygotowanie:

Bataty gotować przez 20 minut. Listki rozmarynu oddzielić od gałązek, pozostawiając ok. 2,5 cm od góry z listkami. Drugą stronę każdej gałązki uciąć pod kątem. Jedną czwartą listków rozmarynu posiekać i wymieszać z 4 łyżeczkami miodu.

Papryczkę chilli przeciąć wzdłuż na pół, usunąć nasiona, drobno posiekać i dodać do miodu z rozmarynem. Odłożyć na bok. Ananasa obrać, wyciąć środek. Najpierw pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm, potem w kostkę. Oddzielić listki mięty od łodyżek i grubo posiekać. Wymieszać jogurt, listki mięty i 2 łyżeczki miodu.

Bataty odsączyć, poczekać, aż ostygną i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Kawałki batatów i ananasa nadziewać na przygotowane wcześniej gałązki rozmarynu. Ruszt od grilla posmarować olejem. Grillować szaszłyki po obydwu stronach przez 4-6 minut. Po zakończeniu grillowania, posmarować marynatą miodową. Podawać z dipem miętowym.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.