Granolę serwuje się najczęściej z mlekiem lub jogurtem naturalnym, wykorzystuje jako składnik ciast, deserów czy domowych batoników. Przygotowaną granolę możesz zjeść od razu na śniadanie, lub przechować na później – wystudzoną porcję wystarczy przełożyć do słoika lub szczelnego pojemnika.

granola 2Granola kokosowo-żurawinowa

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych Kupiec

1/2 szklanki otrębów owsianych Kupiec

1/2 szklanki płatków migdałowych

1/4 szklanki wiórków kokosowych

10 suszonych moreli

1/4 szklanki suszonej żurawiny

4 łyżki miodu

2 łyżki oleju kokosowego, sezamowego lub arachidowego

5 łyżek syropu klonowego

1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Crunchy naturalne Kupiec do posypania przed podaniem

maliny, borówki, mięta do dekoracji

granola 3Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Wymieszać ze sobą płatki owsiane, otręby owsiane, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, pokrojone morele i żurawinę. Wysypać na blachę do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 8 minut.

Miód, olej kokosowy i syrop klonowy, zagotować w garnuszku. Zdjąć z ognia dodać aromat waniliowy. Syropem polać mieszankę owsiano-kokosową, dokładnie wymieszać. Ponownie ułożyć na blasze i wstawić na kolejne 8 minut do piekarnika.

Granolę wystudzić i przesypać do szczelnego pojemnika. Przed podaniem wierzch deseru posypać crunchy i przyozdobić malinami, borówkami i listkiem mięty.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.