Sezonowe, nisko kaloryczne i łatwe do przygotowania. Placuszki z cukinii z dodatkiem łososia są idealne na zdrowy obiad.

Tekst: Marta Welc

 

Składniki:placuszki z cukinii

  • 1 duża cukinia (lub 2 mniejsze)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki mąki
  • garść posiekanego koperku
  • łosoś wędzony

Przygotowanie:

Umyć cukinię, zetrzeć na grubej tarce, posolić i odstawić na 10 min. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać mąkę, jogurt naturalny, jajka i koperek. Całość wymieszać. Nakładać na rozgrzaną patelnię z olejem, formując zgrabne placki. Smażyć z dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru. Odsączyć z nadmiaru oleju.

Placuszki podawać z łososiem wędzonym. Można dodać kleksy z jogurtu naturalnego.

Z placuszkami można eksperymentować – zamiast mąki dodać twaróg, koperek zamienić na pietruszkę lub cebulę. Bardzo ważne jest odsączenie cukinii – zbyt wodnista może zdeformować kształt placuszków. Pomocna również będzie dobra patelnia i mocno rozgrzany olej.

cukinia placuszki

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.