Jak gotować dla dziecka, które jest alergikiem? Podpowiada Katarzyna Jankowska, autorka bloga i książki, w której prezentuje 100 sprawdzonych przepisów na tradycyjne i popularne dania kuchni polskiej. Oto jej pomysł na pizzę bez drożdży.

 017

„Stworzyłam bazę bezpiecznych przepisów po to, aby wymazać ze słownika alergika słowa inny i dziwny. Od dziś każdy alergik jest po prostu wyjątkowy! Na swoim stole może serwować różne dobre potrawy, które są dla niego bezpieczne, a swoim wyglądem
i smakiem nie różnią się od tradycyjnych dań kuchni polskiej” – opowiada Katarzyna Jankowska

 

Mama Alergika swoją kuchnię opiera na zdrowym, naturalnym, ekologicznym jedzeniu. Nie stosuje sztucznych zamienników, gotowej mąki ani dodatków do żywności. Większość przepisów nie zawiera także cukru ani produktów odzwierzęcych. Z książki mogą korzystać nie tylko alergicy, ale także weganie, wegetarianie czy osoby na diecie bezglutenowej.

 

Pizza bez drożdży

Czas przygotowania: 30 minut

4 porcje

 

Składniki:

na ciasto:

  • 175 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
  • 25 g siemienia lnianego złocistego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 125 ml ciepłej przegotowanej wody

na pizzę:

  • 100–150 g brokułu
  • 1–2 pomidory
  • 4–5 pieczarek
  • świeża rukola
  • bazylia, oregano, tymianek lub zioła prowansalskie
  • sos pomidorowy do pizzy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

W niedużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy brokuł podzielony na mniejsze różyczki, gotujemy nie dłużej niż 3 minuty i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Kaszę gryczaną mielimy na mąkę (np. w starym młynku do kawy), odmierzamy 175 g i wsypujemy do miski. Siemię lniane mielimy na mąkę. Dodajemy je do mąki gryczanej wraz z solą i proszkiem do pieczenia, następnie mieszamy. Dolewamy 2 łyżki oleju i stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto. Jeśli się klei, zwilżamy dłonie olejem i dokańczamy wyrabianie. Odstawiamy na chwilę, przykrywamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C w opcji góra-dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem. Rozkładamy na niej ciasto dłońmi lub wałkujemy je na kształt koła o średnicy 25–27 cm i grubości 0,5 cm. Ciasto smarujemy domowym sosem do pizzy lub ketchupem, wykładamy na nie umyte i pokrojone pieczarki, plasterki pomidora oraz wcześniej przygotowany brokuł. Pizzę przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i dopiero wtedy wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut pod przykryciem i kolejne 5 minut bez przykrycia. Wyjmujemy. Podajemy od razu posypaną świeżą rukolą.

okladka_front_3D_small

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.