Nie lubicie poniedziałku? Mamy na to radę – coś pysznego! Naleśniki z owocami i masą orzechową, z gruszkowym kompotem z nutką kwaskowatej żurawiny amerykańskiej. Nie tylko wyglądają, ale też smakują wyśmienicie. Kilka kęsów i humor wraca.

Naleśniki-4Naleśniki gruszkowo-żurawinowe

Składniki na 4 porcje:

Ciasto naleśnikowe:

  • 25 g masła
  • 60 g mąki
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 125 ml mleka
  • 2 jaja
  • olej do smażenia

Naleśniki 2Kompot gruszkowy:

  • 500 g gruszek (np. anjou)
  • odrobina białego wina (lub soku jabłkowego)
  • 1 kawałek imbiru (wielkości orzecha włoskiego)
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka stołowa płynnego miodu
  • 80 g całych suszonych owoców żurawiny amerykańskiej
  • 2-3 łyżki stołowe soku z żurawiny (100% prawdziwego soku z żurawiny)

Masa orzechowa:

  • 80 g orzechów włoskich
  • sok z 1/2-1 pomarańczy
  • 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego

Do dekoracji:

  • listki mięty
  • cukier puder do posypania

Naleśniki 5Przygotowanie:

Roztopić masło. Mąkę, sól i cukier wrzucić do jednej miski, wymieszać razem z mlekiem i jajami, a na koniec dodać roztopione masło. Ciasto pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Gruszki poćwiartować i obrać. Następnie pokroić na kawałki i usunąć z nich nasiona. Włożyć do garnka z winem, obrać imbir i zetrzeć do tego. Przeciąć wzdłuż laskę wanilii i wyskrobać miąższ, a następnie dodać laskę i miąższ do reszty. Gruszki dusić pod przykryciem ok. 5 minut tak, żeby nie były zbyt miękkie. Wymieszać wszystko razem z miodem i żurawiną amerykańską. Dodać do smaku soku z żurawiny amerykańskiej.

Orzechy zemleć drobno w maszynce elektrycznej. Mieszać z sokiem z pomarańczy i cukrem trzcinowym, aż do uzyskania gładkiej masy. Na lekko rozgrzanym oleju smażyć naleśniki aż do momentu, gdy nabiorą złoto-brązowy odcień. Następnie usmażone naleśniki posmarować masą orzechową i złożyć w trójkąt. Gotowe naleśniki polać kompotem z gruszek (wyjąć laski wanilii) i wedle uznania przybrać listkami mięty oraz posypać cukrem pudrem.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.