Amatriciana to włoski sos, którego składniki najlepiej zapamiętać jako 4P: pomidory, pancetta, peperoncino i pecorino. Podaje się go z makaronem bucatini.

shutterstock_87807199

Nazwa sosu powstała od miasta Amatrice – małej miejscowosci w Lacjum – jednak mieszkańcy Rzymu zawłaszczyli ją sobie. Uważają, że chociaż autorem przepisu był kucharz, który pochodził z Amatrice, to swoją karierę kulinarną rozwijał w Rzymie.

 

Pasta all’ amatriciana

Przepis: Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool

 

Składniki:

  • 300 g pancetty lub boczku w cienkich plasterkach
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula rozcięta na dwie połówki i pokrojona w grube plastry
  • 1½ łyżeczki płatków ostrej czerwonej papryki
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 400 g sosu pomidorowego
  • 400 g makaronu
  • 150 g sera Pecorino Romano do starcia

shutterstock_166681103

Przygotowanie:

Zagotować 4 litry wody i dodać 2 łyżki soli. Umieścić plasterki boczku na patelni 24–26 cm pojedynczą warstwą i smażyć na średnim/małym ogniu, aż większość tłuszczu wytopi się z mięsa, odwracając co jakiś czas. Wyjąć mięso na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i usunąć połowę tłuszczu, zostawiając tyle, aby przykryć czosnek, cebulę i płatki papryki. Ponownie umieścić boczek na patelni z warzywami i podgrzewać na średnim/małym ogniu przez 5 minut lub do przyrumienienia cebuli, czosnku i boczku. Doprawić solą i pieprzem, dodać sos pomidorowy i wino, zmniejszyć ogień i trzymać na wolnym ogniu przez 15 minut. Ugotować makaron bucatini al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzić makaron i dodać go do sosu. Dodać natkę pietruszki, zwiększyć ogień na duży i wymieszać. Rozdzielić makaron na cztery porcje i przełożyć do podgrzanych miseczek. Posypać świeżo startym serem Pecorino i od razu podawać.

 

www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.