Lekkostrawna, zdrowa, ale przede wszystkim pyszna! Letnia sałatka makaronowa to świetne rozwiązanie na piknikowe wypady poza miasto dla dbających o figurę i dobre samopoczucie. Wystarczy 20 minut na przygotowanie pełnowartościowej przekąski.

 

Makaronowa sałatka to propozycja lekkiego dania we włoskim stylu dla dbających o zgrabną sylwetkę. Jedna złota zasada – pamiętaj o tym, aby nie dopuścić do rozgotowania się produktu. Żeby ułatwić sobie zadanie, wybieraj oryginalne włoskie makarony z pszenicy durum i gotuj je al dente, według czasu podanego na opakowaniu.

 

Al dente to znaczy jak?

Al dente oznacza, że makaron stawia opór przy gryzieniu, zachowuje swój kształt, sprężystość i nie klei się po ugotowaniu. Jeśli chcemy mieć pewność, że makaron jest al dente, możemy skorzystać ze sprawdzonej metody: przełam ugotowany kawałek makaronu – jeśli nie zniknęła „linia życia”, która jest widoczna jako mały biały punkt w przekroju makaronu, oznacza to, że pasta jest idealna!

 

Mezze z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i serem mozarella

Składniki dla 4 osób:

  • 400 g makaronu Mezze Penne Tricolore Barilla
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g rukoli
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 250 g (2 kule) świeżego sera mozarella
  • 200 g żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych
  • 50 g startego sera Parmigiano Reggiano
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:        

sałatki z makaronuW dużym garnku gotujemy makaron o minutę krócej niż wymagany czas gotowania. Odsączamy go, mieszamy z 1 łyżką oliwy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Na małej patelni podsmażamy czosnek na 2 łyżkach oliwy, aż do uzyskania lekko żółtego koloru, zestawiamy patelnię ze źródła ciepła i pozostawiamy do ostygnięcia.

W dużej misce łączymy połówki pomidorków koktajlowych, posiekany szczypiorek, kawałki sera mozarella i rukolę, doprawiamy solą i pieprzem.Łączymy całość z pozostałą oliwą, przestudzonym i rozdrobnionym ząbkiem czosnku oraz sokiem z cytryny. Posypujemy Parmigiano Reggiano i delikatnie mieszamy wszystko z ostygniętym makaronem. Podajemy po 30 minutach.

 

Farfalle z serem mozzarella, pomidorem, kukurydzą i zielonym groszkiem

Składniki dla 4 osób:

  • 400 g makaronu Farfalle Barilla
  • 100 g sera mozzarella
  • 100 g zielonego groszku drobnego
  • 100 g świeżych pomidorów
  • 75 g kukurydzy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • 5 listków bazylii
  • sól do smaku

sałatki z makaronu

Przygotowanie:        

Ser mozzarella kroimy w kostkę, odsączamy kukurydzę i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Drobny groszek gotujemy w osolonej wodzie i od razu schładzamy. Umyte pomidory zanurzamy na około 1 minutę w garnku z wrzątkiem, wyjmujemy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i usuwamy wszystkie pestki. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy i natychmiast chłodzimy. Łączymy z wszystkimi pozostałymi składnikami, przyprawiamy solą i dodajemy odrobinę oliwy aromatyzowanej bazylią.

 

Składniki dla 4 osób:

  • 400 g makaronu Fusilli
  • 120 g brokułu
  • 100 g świeżych pomidorów
  • 100 g tuńczyka w oleju
  • 90 g marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine
  • sól do smaku

sałatki z makaronu

Przygotowanie:        

Umyte pomidory parzymy we wrzątku przez około 1 minutę, wyjmujemy i obieramy ze skórki. Usuwamy wszystkie pestki i kroimy w paski. Obieramy marchew, kroimy w cienkie paski i dusimy przez 4-5 minut w łyżce oliwy. Tuńczyka dzielimy na kawałki. Czyścimy brokuł i dzielimy na mniejsze różyczki, obgotowujemy je przez około 4-5 minut we wrzącej wodzie, odcedzamy. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy kiedy będzie jeszcze twardawy i od razu schładzamy. Do makaronu dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy solą, dodajemy odrobinę oliwy i podajemy.

Barilla_logo

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.