Lasagne to nic innego jak duże prostokątne płaty makaronu, które sprawdzają się przy zapiekankach. Nazwa prawdopodobnie pochodzi od łacińskiego słowa làganum oznaczającego zagniecioną mąkę bez drożdży, gotowaną w wodzie. Masz dziś ochotę na lasagne?  Oto przepis.

shutterstock_242887366

 

Składniki 

• 12 płatów lasagne, np. Primo Gusto

• 50 dag mielonego mięsa

• 2 łyżki masła

• 1 drobno posiekana cebula

• 1 puszka pomidorów w kawałkach 400g

• 1 ½ szklanki białego wina

• ser do zapiekanek 250 g

• oliwa z oliwek

• liść laurowy

• sól i pieprz

• świeża bazylia i oregano

Przygotowanie:
Podsmażyć na rozgranej oliwie cebulę z czosnkiem. Dodać mięso mielone i smażyć, aż straci różowy kolor. Dodać pomidory w kawałkach, posiekaną bazylię i oregano oraz liść laurowy. Podlać białym winem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem około 30 minut. Następnie odkryć i dusić kolejne 10 minut. Osobno przygotować sos beszamelowy.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć 3-4 warstwy składające się z: płat lasagne, farsz, starty ser, cienka warstwa sosu beszamelowego. Na koniec całość przykryć płatem lasagne, posmarować pozostałym sosem i posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku około 30 minut, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyłożyć na talerze i udekorować świeżą bazylią.
shutterstock_222931237

Sos beszamelowy:

Na małym ogniu roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką, wlać powoli zimne mleko, stale mieszając. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.