Pasta z ciecierzycy pochodzi z Libanu, ale jej wersji w świecie arabskim jest tyle, ile regionów. Hummus, podany na świeżym pieczywie, jest idealny na jesienne drugie śniadanie – zawiera mnóstwo mikroelementów i witamin, takich jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B, a także żelazo, magnez oraz błonnik.

Przepis: Magdalena Pomykała

Składniki na dużą porcję humusu:

  • 2 szklanki suchej cieciorki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • 5-6 łyżek białego sezamu i olej sezamowy lub 2 łyżki pasty tahini
  • oliwa z oliwek
  • ¾ szklanki wody, przegotowanej lub źródlanej, bardzo zimnej (najlepiej z lodówki)
  • sól i pieprz
  • dodatki: suszone pomidory, harrisa, dowolne przyprawy według upodobań

hummus składniki

Przygotowanie:

Cieciorkę zalewamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia. Rano dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej i gotujemy. Ziarna powinny łatwo dać rozetrzeć się między palcami – to konsystencja idealna do przygotowania pasty.

Gdy cieciorka się gotuje, przygotowujemy pastę tahini. W tym celu należy lekko podprażyć na suchej patelni biały sezam – tylko tyle, by się rozgrzał. Następnie dolewamy oleju sezamowego i wszystko miksujemy w blenderze na gładką masę. Możemy także użyć gotowej pasty sezamowej.

Hummus najlepiej przygotowuje się z jeszcze ciepłej cieciorki. Dorzucamy do niej drobno pokrojony ząbek czosnku, tahini i sok z cytryny. Miksujemy, dolewając oliwy z oliwek tak długo, aż uzyskamy gładką masę, bez grudek. Dolewamy zimnej wody i jeszcze chwilę miksujemy, aby powstała gładka pasta. W zależności od konsystencji, jaką chcemy uzyskać, dodajemy więcej lub mniej oliwy i wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami według uznania.

Możemy również zmiksować cieciorkę z suszonymi pomidorami, a jako oliwę dodać tę, w której moczyły się pomidory. Miłośnicy pikantnych potraw mogą dorzucić ostre przyprawy – harrisę, chili lub paprykę.

Humus podajemy ze świeżym pieczywem, chlebem typu pita lub warzywami. O każdej porze dnia. Smacznego!

przepis na hummus

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.