Sandra_Harissa (3)

Składniki:

  • 250g mielonej wieprzowiny
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki pasty harissa (np. marki Sandra)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 bułki
  • majonez
  • sałata
  • plastry pomidora
  • 1 czerwona cebula
  • sos tzatzik

Zmielone mięso wieprzowe umieszczamy w misce, dodajemy do niego pastę harissa, posiekaną kolendrę, sodę, sól i pieprz. Całość wyrabiamy dokładnie dłonią. Powstałą masę dzielimy na 2 części, z każdej formujemy dużego, płaskiego kotleta. Następnie smażymy je na patelni grillowanej z obu stron, aż do momentu wysmażenia. Bułki kroimy na pół, wkładamy na kilka minut do piekarnika i opiekamy. Wnętrze bułek smarujemy majonezem i układamy w niej plastry sałaty, pomidora, czerwonej cebuli i gotowe mięso. Burgery podajmy od razu po przygotowaniu. Dobrze komponują się z sosem tzatziki i frytkami.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.