Święta Wielkanocne to moment, w którym witamy wiosnę, czekamy na zmiany i podejmujemy nowe wyzwania. Kulinarne również. Dlatego w tym roku zamiast tradycyjnej babki drożdżowej upieczmy zdrową babkę… z otrębami.

Składniki:

babka

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka otrąb owsianych wysokobłonnikowych Kupiec
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Białka rozdzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z otrębami i proszkiem do pieczenia. Masło roztopić. Masę jajeczną wymieszać z mąką, następnie dodać roztopione masło i wszystko delikatnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 45 minut. Ciasto wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.