Osiemnastego maja obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia. Gotowe na taką okazję? Zbieracie już ulubione przepisy? Jeśli nie, może zainspiruje was przepis na babeczki Candice z RPA.

Czas przygotowywania: 35-45 minut

Czas pieczenia: 20-25 minut

Temperatura piekarnika: 180 °C

Ilość porcji: 12

Red VelvetSkładniki

Na babeczki:

  • 180 g kostki do pieczenia Kasia
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 315 g drobnego cukru
  • czerwony barwnik spożywczy
  • 2 łyżeczki kakao w proszku
  • 250 ml maślanki/naturalnego jogurtu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Na lukier:

  • 250 ml mleka
  • 55 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 250 g kostki do pieczenia Kasia
  • 210 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125ml mleka/śmietanki

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę do babeczek nasmarować obficie tłuszczem i posypać mąką lub użyć papilotek. Utrzeć margarynę Kasia z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować jeszcze przez minutę. Wymieszać z aromatem waniliowym. W osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy z 2 łyżeczkami wody. Zmiksować z masą. Odmierzyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na przemian dodając mąkę i maślankę/jogurt miksować na niskich lub średnich obrotach. Przełożyć masę do foremek i piec przez 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawić na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem.

By zrobić lukier, należy wymieszać w rondlu mleko z mąką, a następnie ostrożnie doprowadzić do wrzenia stale mieszając, aż zgęstnieje. Schłodzić w lodówce. Zmiksować margarynę Kasia, cukier i aromat waniliowy. Po trochu dodawać mieszaninę mleka z mąką (przygotować ją wcześniej, aby miała czas ostygnąć). Dokładnie zmiksować, dodając mleko lub śmietankę, według potrzeby, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polukrować babeczki od góry.

Babeczki równie dobrze smakują z lukrem z serka śmietankowego. Wystarczy zmiksować 55g kostki do pieczenia Kasia, 300g cukru pudru i 125g serka śmietankowego.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.