Grzyby, dynie, czy dziczyzna to produkty, które często pojawiają się na naszych stołach jesienią. Jak je wykorzystać w codziennym menu i szybko przyrządzić z nich wyjątkową potrawę?
Przepis: Grzegorz Łapanowski
- kawałek ulubionej dyni (np. piżmowa lub melonowa)
- 1 biała cebula
- 1 duży ziemniak
- kawałek masła
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka łyżek kwaśnej śmietany
- kilka łyżek słodkiej śmietanki 30 %
- garść pestek z dyni
- sos TABASCO®
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka listków szałwii
- łyżka cukru
- oliwa
- sól
- czarny pieprz
- 1 l warzywnego bulionu
Dynię przekrój na mniejsze kawałki, oczyść z pestek, odłóż jeden kawałek. Pozostałe ułóż na blasze i przypraw odrobiną soli. Na wierzch każdego kawałka ułóż kilka plasterków czosnku i gałązki tymianku. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz do momentu, aż dynia będzie miękka. Po upieczeniu wydrąż łyżką cały miąższ. W rondlu rozgrzej masło. Zeszklij na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj upieczony miąższ dyni. Chwilę smaż razem, a następnie zalej całość bulionem warzywnym. Wrzuć pokrojonego w kawałki obranego ziemniaka. Wszystko razem gotuj około 20-30 minut. Wlej słodką śmietankę i zmiksuj całość. Przypraw do smaku solą, czarnym pieprzem i kilkoma kroplami sosu TABASCO®. Na suchej patelni upraż pestki z dyni. W niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy podsmaż na chrupko listki szałwii. Odłożony kawałek dyni obierz ze skórki, miąższ pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej cukier (po rozpuszczeniu powinien zacząć delikatnie brązowieć), wrzuć paski dyni i chwilę smaż. Gorącą zupę rozlej do miseczek. Na każdą porcję połóż łyżkę kwaśnej śmietany, prażone pestki dyni, liski szałwii i paski karmelizowanej w cukrze dyni.