Owoce i warzywa to nie tylko czysta przyjemność jedzenia,
ale bomba witaminowa dla organizmu. Korzyść może być jeszcze
większa, jeśli zdecydujemy się na dietę płynną – czyli postawimy
na przeciery i koktajle.

Według Światowej Organizacji Zdrowia, absolutne minimum to 5 porcji
owoców i warzyw dziennie. O wiele łatwiej jest spełnić to zalecenie,
przygotowując sobie pyszne napoje. Wygoda, zwiększenie przyswajalności
części składników pokarmowych, urozmaicenie sposobu żywienia to wystarczające powody, aby wziąć pod uwagę płynne posiłki w diecie” – tłumaczy Jakub Sobiecki
z Fundacji Wiemy Co Jemy, ekspert kampanii Zdrowo zmiksowani, zainicjowanej
przez Electrolux. Ważne, aby zawrzeć w nich źródło tłuszczu dla zwiększenia
przyswajalności substancji rozpuszczalnych w tłuszczach. Może nim być awokado,
orzechy, pestki, siemię lniane czy produkty sojowe.

shutterstock_355184249

Truskawki w nowej odsłonie

Na naszych talerzach sezon na produkty świeżo zerwane z krzaka lub drzewa
triumfalnie rozpoczyna truskawka. Może warto przygotować ją w nieco
odświeżonej formie, na przykład miksując owoc z bogatym w dobroczynny
kwas oleinowy awokado czy pełnymi kwasów omega-3 nasionami chia, dodając
do koktajlu mleko kokosowe czy przełamując słodycz bazylią lub sokiem z limonki?

Lipiec miesiącem czerwieni

Po truskawkach przychodzi pora na czereśnie, wiśnie, porzeczki i maliny,
a także pomidory, czyli wszelkie możliwe odmiany koloru czerwonego. Owoce
i warzywa tej barwy są doskonałym źródłem potasu i witaminy C. Lipiec to czas największych upałów – dlaczego więc nie postawić na owocowe orzeźwienie
i zmiksować sezonowe przysmaki z kostkami lodu?

Koktajle dla zdrowia

Zielono, więc zdrowo

W sierpniu debiutuje szpinak, popularny w naleśnikach, sałatkach czy cieście
francuskim. Zdecydowanie lżejszym, ale równie pożywnym posiłkiem stworzonym
na jego bazie jest koktajl, zaskakujący połączeniem z mlekiem migdałowym
i imbirem. Z entuzjazmem wypiją go zwolennicy zielonych smoothies, ale przekona
on także dzieci, które słysząc słowo „szpinak” do tej pory kręciły nosem.

Przepis na koktajl ze szpinakiem

Electrolux_smoothie Koktajle dla zdrowiaSkładniki:

  • 50 g szpinaku
  • 1 dojrzały banan
  • 1 gruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 250 ml mleka migdałowego

Przygotowanie:

Umieść szpinak, banana
oraz gruszkę w blenderze Electrolux. Dodaj starty
imbir, sok z cytryny
oraz mleko migdałowe.
Miksuj do momentu
uzyskania gładkiej
konsystencji

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.