Wielu z nas czeka na Boże Narodzenie również ze względu na jedzenie.
W tych dniach menu jest bardzo wyjątkowe i przede wszystkim kojarzące się nam
z domem oraz czasem dzieciństwa.

Receptury świątecznych dań często przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Właśnie do nich wracamy najchętniej i powtarzamy je później we własnych domach. „Święta kojarzą mi się przede wszystkim z wizytami u rodziny na wsi.
Zajęło mi to sporo czasu, zanim odtworzyłem smaki znane mi z domu
moich dziadków” – opowiada Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny Lubella.
Zachowując tradycję, warto jednak wpleść w świąteczne przepisy także
coś niestandardowego – rzucając zupełnie nowe światło na wigilijne menu!

Kluski z makiem i koglem moglem
Wigilijne menu inaczej

„Mimo że Wigilia jest tak naprawdę posiłkiem postnym, to nasi przodkowie uczynili
z tego ograniczenia prawdziwą ucztę dla podniebienia. Jak nakazuje obyczaj,
podczas tego wieczoru należy skosztować każdej potrawy ze stołu.
Nigdzie nie jest natomiast powiedziane, że owe smaki mają być co roku takie same. Dlatego warto modyfikować tradycyjne dania tak, aby każde święta mogły smakować inaczej. Co więcej, takie zmiany umożliwią nam przygotowywanie owych przysmaków nie tylko 24 grudnia, ale także podczas całego roku”
– przypomina Ceranowicz. Boże Narodzenie to w końcu nie tylko 12 potraw.
Dlatego my proponujemy zamienić znane dotychczas pierniczki np. na świąteczne biscotti. Jest ono niemal tak samo łatwe w przyrządzeniu, a na pewno mile zaskoczy pistacjowym smakiem wszystkich gości. Inna propozycja to przygotowanie popularnego makaronu z makiem, ale… w wersji zapiekanej pod koglem moglem. Lekko wyczuwalna nuta rumowa uczyni z niego danie smaczne, ale także wykwintne.

Kokardki z makiem i bakaliami, zapieczone pod koglem moglem z rumem

Przepis:  Piotr Ceranowicz

Składniki:

  • Makaron, np. Lubella Classic Kokardki nr 51 400 g
  • 50 g suchego maku
  • 50 g masła
  • 100 g miodu
  • 100 g ulubionych orzechów i bakalii
  • cukier 200 g
  • 5 żółtek
  • 20 g rumu lub innego ulubionego alkoholu
  • skórka otarta z pomarańczy
  • skórka otarta z cytryny

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg zaleceń producenta i jeszcze gorący mieszamy z masłem, miodem, bakaliami oraz skórkami z cytrusów. Następnie przekładamy wszystko
do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Przy pomocy miksera ubijamy żółtka z cukrem aż powstanie kogel mogel, dodajemy do niego rum polewamy makaron. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, aż góra się zrumieni.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.