Czym jest daquoise? To przepyszny lekki, śmietankowy deser rodem z Francji. Przywołuje smak lata i rozpieszcza podniebienie. Jak go zrobić, wyjaśnia Michel Moran, ambasador Alei Smaków Galerii Mokotów.

Michel MoranSkładniki:

Biszkopt:

  • starte migdały – 150 g
  • cukier puder – 150 g
  • białko – 250 ml

Karmel:

  • cukier biały – 100 g
  • posiekane orzechy włoskie – 70 g
  • śmietana kremówka – 100 ml

 

Krem:

  • żółtka – 2 szt
  • białka – 2 szt
  • cukier biały – 50 g
  • śmietana kremówka – 100 ml

DaquoisePrzygotowanie:

Starte migdały łączymy z cukrem pudrem i białkiem. Mieszamy i przelewamy do formy, pieczemy 12 minut w temperaturze 170°. Karmel przygotowujemy z cukru, posiekanych włoskich orzechów i śmietany. Wszystko gotujemy około 5 minut. W osobnych naczyniach ubijamy żółtka z cukrem, białka z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Mieszamy wszystko z przestudzonym karmelem i wlewamy na biszkopt. Wstawiamy do zamrażalki na 12 godzin. Schłodzone daquoise dekorujemy orzechami włoskimi i świeżymi owocami.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.