To ciasto ma niezwykłą moc. Poprawia humor nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Skusicie się na kawałek z okazji Dnia Kobiet?
Przepis: Maciej Majewski, Le Victoria Brasserie Moderne
Składniki na 8 porcji:
Ciasto
- polenta – 50 g
- pistacje – 200 g
- mąka – 50 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek – 125 ml
- masło – 100 g
- jajka – 3 szt
- cukier – 200 g
- sok z cytryny – 50 ml
- sok z pomarańczy – 50 ml
Sos waniliowy
- mleko – 500 g
- żółtka – 200 g
- śmietana – 63 g
- cukier – 63g
- ziarna z 2 lasek vanilli
Kruszonka pistacjowa (15 porcji)
- cukier – 120 g
- woda – 120 g
- pistacje – 120 g
Dodatki
- lody z zielonej herbaty – 320 g
- tiul do dekoracji
- kruszonka
Przygotowanie:
Zmiksować polentę, makę, pistacje i proszek do pieczenia. Dodać oliwę i rozpuszczone masło. Dodać jajka i cukier, ponownie zmiksować. Dodać sok z cytryny i pomarańczy. Wysmarować formę tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut.
Sos waniliowy: zmiksować żółtka z cukrem, dodać mleko i śmietanę. Dodać ziarna vanilli. Przełożyć do torby, zawakować. Gotować sous-vide w temperaturze 83 stopni przez 45 minut, nastepnie schłodzić i zmiksować.
Kruszonka pistacjowa: przygotować karmel. Dodać pistacje, wymieszać. Następnie wystudzić i zmiksować.
Na talerzu ułożyć kawałek ciasta pokrojonego w prostokąt. Dekorować tiulem. Na kruszonce pistacjowej ułożyć lody z zielonej herbaty. Rozlać sos waniliowy