W sezonie wakacyjnym owoce towarzyszą nam na każdym kroku. Owocowe
lody, kompoty, koktajle czy lekkie ciasta można przygotować w prosty sposób.
Przykład? Wakacyjne ciasto z malinami i egzotyczną, kokosową bezą.

Ciasto z malinami i beząSkładniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany
  • 300 g malin
  • foremka aluminiowa na ciasto marki Gosia

Składniki na bezę:

  • 4 żółtka
  • 200 g cukru pudru
  • 3-4 krople soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 100 g wiórek kokosowych

Przygotowanie:

Krok 1. Ciasto

Masło rozetrzeć z mąką i cukrem na okruszki, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną
i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (30 min.). Ciasto
pokroić w plastry, wyłożyć nim dno foremki aluminiowej do ciast. Palcami docisnąć
ciasto, aby przykryło całe dno, nakłuć widelcem. 

Ciasto z malinami i bezą

Krok 2. Maliny

Ułożyć na cieście maliny.

Ciasto z malinami i bezą

Krok 3. Beza

Białka ubić na sztywno z solą i sokiem z cytryny, następnie dodawać stopniowo
cukier i dalej ubijać, aż powstanie sztywna lśniąca masa. Dodać wiórki kokosowe
i wymieszać. Bezę wyłożyć na owoce. Ciasto piec ok. 50-60 minut w 170 st. C.

Ciasto z malinami i bezą

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.