Trudno wyobrazić sobie polskie święta bez bigosu. Jeszcze trudniej znaleźć jeden przepis na to danie, który przypadnie do gustu wszystkim wigilijnym gościom, również tym, którzy nie jedzą mięsa.  

W takich sytuacjach z pomocą przychodzi Marta Dymek – autorka kulinarnego bloga „Jadłonomia” i prowadząca program w Kuchnia +.

Bigos jabłkowy Marty Dymek
Najlepszy bigos jabłkowy

Przepis: Marta Dymek, prowadząca program „Zielona rewolucja Marty Dymek 3”


Składniki: 

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg białej kapusty
  • 1 szklanka fasoli, namoczonej przez noc w wodzie
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 cebula
  • Bigos jabłkowy Marty Dymek10 wędzonych jabłek lub gruszek
  • 10 g suszonych grzybów, namoczonych na noc
  • 200 ml whiskey lub Burbona
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sól
  • olej
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna jałowca
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki kminu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy

Przygotowanie: 
Kiszoną kapustę przepłukać i pokroić na drobniejsze kawałki. Na dnie garnka rozgrzać sporą ilość oleju, całe dno powinno być pokryte równą jego warstwą.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, a następnie dodać kiszoną kapustę
razem ze wszystkimi przyprawami oraz łyżką soli, zalać wszystko litrem wody
i gotować na mały ogniu przez godzinę. W międzyczasie ugotować fasolę w osolonej wodzie na półtwardo, uważać, aby się nie rozgotowała. Kiedy będzie gotowa,
odcedzić i odłożyć na bok.
Białą kapustę poszatkować, jabłka nie obierać i zetrzeć na tarce. Grzyby pokroić
na mniejsze kawałki (ale nie za drobne) i dodać do garnka białą kapustę,
ugotowaną soczewicę, jabłko, śliwki, grzyby oraz wodę, w której się moczyły.
Dodać jeszcze szklankę świeżej wody, sos sojowy i gotować na małym ogniu
przez kolejną godzinę.
Po godzinie dodać whiskey, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby podlać
jeszcze wodą. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez przynajmniej
pięć godzin, regularnie zaglądając i podlewając wodą. Na koniec osolić do smaku.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.