Wielkanoc w Polsce zachwyca wiosenną aurą, bogatą kolorystyką świątecznych ozdób i smakołyków, a także radością celebrowania tradycji święcenia pisanek czy Lanego Poniedziałku. A jak Wielkanoc obchodzą Brytyjczycy, Portugalczycy czy Szwedzi?

wielkanocne tradycje

We Włoszech Wielkanoc to nie tylko moment przeżyć religijnych i spotkań rodzinnych, ale także czas odpoczynku. Miliony Włochów wyjeżdżają w tym okresie na wakacje, które zwykle trwają aż do maja – wszystko w myśl przysłowia: „Boże Narodzenie z Twoimi, Wielkanoc z kim chcesz”. Swobodniejsze podejście do Świąt nie oznacza oczywiście całkowitego zarzucenia tradycji. Wielkanoc we Włoszech, podobnie jak w Polsce, wiąże się ze smacznymi potrawami. Świąteczny obiad nie może obejść się bez pieczonej jagnięciny i baraniny, a także przystawek w postaci jajek na twardo, plasterków salami i rosołu z pierożkami cappelletti. Na włoskim stole w czasie świąt nie może zabraknąć również dużych, czekoladowych jajek z niespodzianką w środku oraz tradycyjnego ciasta w kształcie gołębicy.

Wyścigi jajek

Anglicy również mają swoje wielkanocne zabawy z użyciem pisanek, najpopularniejsza  z nich polega na toczeniu kolorowych jajek po ziemi. Pisanka, która pierwsza znajdzie się na mecie z nietkniętą skorupką, wygrywa. Podobnie jak w Niemczech także w Anglii odbywa się poszukiwanie czekoladowych jajek – z tym że to dzieci szukają smakołyków ukrytych przez rodziców. Co jedzą Anglicy w Wielkanoc? Podobnie jak Włosi jagnięcinę i gotowane jajka. Na stole królują również desery: ciasto budyniowe obsypane rodzynkami oraz ciasto marcepanowe.

wielkanocne tradycje

Świąteczne czarownice

Nadejście wiosny i Wielkanocy obwieszczają w Szwecji gałązki ozdobione piórkami, symbolizujące palmy witające Jezusa w Jerozolimie. Pojawiają się one wszędzie, nawet w miejscach pracy. Kolejnym znakiem są jajka, które Szwedzi chętnie ozdabiają.

W Wielki Czwartek dziewczynki przebierają się za czarownice, co ma związek z wierzeniami ludowymi Szwedów. Dzieci, zupełnie jak w Halloween, chodzą po domach i, w zamian za życzenia świąteczne, otrzymują słodycze. Na wielkanocnym stole w Szwecji, podobnie jak w innych krajach europejskich, pojawiają się jaja i jagnięcina, ale także potrawy z ryb, jak np. zapiekanka Janssons frestelse. Deserem jest natomiast tort marcepanowy.

Dorsz – zadanie specjalne

Portugalczycy pod względem religijnym obchodzą święta bardzo podobnie do nas – poszczą w piątek i jedzą wyłącznie ryby, szczególnie dorsza, z którym wiąże się pewien szczególny zwyczaj. Mężczyźni kupują największy dostępny w sklepie kawałek i pieką go, następnie ryba jest zjadana, a jej ości zostają włożone do pudełka i zakopane. Cały proceder ma symbolizować koniec postu i związanych z nim wyrzeczeń.

wielkanocne tradycje

Europejskie tradycje na polskim stole

W trakcie przygotowań do Wielkanocy warto zainspirować się tradycyjnymi potrawami Europejczyków. W końcu portugalski pieczony dorsz i włoska jagnięcina w pełni wpisują się w polskie, świąteczne menu. Jak zatem je przygotować? Mięsista i smaczna ryba, jaką jest dorsz, nie wymaga zbyt wielu dodatków. Panierowany mieszanką ulubionych ziół i upieczony bez dodatku tłuszczu będzie smakować wybornie w Wielką Sobotę. W Wielką Niedzielę, obok szynek i kiełbas, nie mniej atrakcyjnie będzie prezentować się pieczony, delikatny udziec jagnięcy. Mięso przed pieczeniem warto obficie natrzeć solą, zgniecionym w prasce czosnkiem, oliwą i włoskimi przyprawami: oregano i rozmarynem. Udziec wkładamy do dużego woreczka ze strunowym zapięciem, podlewamy szklanką czerwonego wina, zapinamy torebkę i wkładamy całość do lodówki na 2-3 godziny. Im dłużej mięso będzie się marynować, tym bardziej nam posmakuje!

wielkanocne tradycje

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.