Należy pamiętać o szerokim wykorzystywaniu przy potrawach z ciasta ziemniaczanego i serowego surówek warzywnych i owocowych, aby podnieść ich wartość witaminową. Strategią diety jest wykorzystanie w codziennym menu potraw na bazie ciasta ziemniaczanego lub serowego. Najlepiej, kiedy potrawy te spożywane są na obiad.

Nie powinno się planować ich na kolację, ponieważ są ciężkostrawne i ich trawienie będzie zakłócało spokojny sen. Wartość kaloryczna diety jest podwyższona poprzez zwiększenie w jadłospisie ilości węglowodanów złożonych (skrobi) oraz tłuszczu.

Dieta na bazie ciasta ziemniaczanego i serowego przeznaczona jest to dieta dla osób umiarkowanie wychudzonych, które mają problemy z uzyskaniem należnej masy ciała, a wychudzenie nie spowodowane jest chorobą. Dieta trwa 1 tydzień, można ją powtarzać co 4-5 tygodni.

Dietę ułożyła dietetyk Maria Jagiełło.

Od 1995 r. uczy w średniej szkole gastronomicznej dietetyki, zasad żywienia człowieka, technologii gastronomicznej, obsługi konsumenta.

Posiada Certyfikaty egzaminatora Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Łodzi w zawodach: technik organizacji usług gastronomicznych, kucharz małej gastronomii, cukiernik.

Jadłospis tygodniowy w diecie.

Dzień 1

Śniadanie I: kluski lane na mleku, wędlina, pieczywo mieszane, masło, ogórek, herbata, jagody.

Śniadanie II: rogal drożdżowy, sok owocowy

Obiad: zupa fasolowa, kluski śląskie z mięsem, surówka z marchwi, kompot wiśniowy.

Podwieczorek: ciasto z owocami, herbata.

Kolacja: tymbaliki drobiowe, angielka, masło, herbata, pomarańcze.

Dzień 2

Śniadanie I: jajecznica ze szczypiorkiem, surówka z pomidorów, pieczywo mieszane, kakao, maliny.

Śniadanie I: serek homogenizowany, banan.

Obiad: bulion drobiowy z pasztecikiem, gulasz wołowy, kopytka, sałatka z buraków, kompot jabłkowy.

Podwieczorek: lody.

Kolacja: ryż z jabłkami, koktajl jogurtowo-jagodowy.

Dzień 3

Śniadanie I: płatki owsiane z mlekiem, parówki z wody, rzodkiewki, pieczywo mieszane, herbata, brzoskwinie.

Śniadanie II: jogurt owocowy, banan.

Obiad: zupa grochowa, pierogi leniwe, surówka owocowa, kompot truskawkowy.

Podwieczorek: galaretka owocowa z bitą śmietaną.

Kolacja: ryba duszona w pomidorach, angielka, herbata, grejpfrut.

Dzień 4

Śniadanie I: omlet mieszany z boczkiem i papryką, pieczywo mieszane, kawa z mlekiem, borówki.

Śniadanie II: grahamka, kefir.

Obiad: zupa gulaszowa, knedle ze śliwkami, kompot śliwkowy.

Podwieczorek: galaretka mleczna, biszkopty.

Kolacja: kasza kuskus z warzywami i kiełbasą, sok owocowy.

Dzień 5

Śniadanie I: kasza manna na mleku, szynka, angielka, sałata, masło, herbata, jabłka.

Śniadanie II: jogurt fantazja, kajzerka.

Obiad: zupa cebulowa z grzankami, karczek pieczony, kopytka, surówka z kiszonek kapusty, kompot truskawkowy.

Podwieczorek: surówka owocowa z bitą śmietaną.

Kolacja: sałatka z kurczaka wędzonego, angielka, masło, herbata, mandarynki.

Dzień 6

Śniadanie I: pasztet z indyka, pieczywo mieszane, masło, ogórki konserwowe, kawa z mlekiem, dżem, śliwki.

Śniadanie II: drożdżówka, sok z marchwi.

Obiad: rosół z makaronem, kluski śląskie z parówką, surówka z selera, kompot wiśniowy.

Podwieczorek: biszkopt z owocami i z galaretką.

Kolacja: kasza jęczmienna z sosem koperkowym, kefir, mus jagodowy.

Dzień 7

Śniadanie I: jajka mollet, majonez, pomidory, pieczywo mieszane, kakao, maliny.

Śniadanie II: serek homogenizowany, rogal półcukierniczy.

Obiad: zupa fasolowa, pierogi leniwe, surówka z marchwi i jabłka, sok owocowy.

Podwieczorek: szarlotka, herbata.

Kolacja: pstrąg pieczony z zielona pietruszką, angielka, sos tatarski, herbata, pomarańcze.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.