Co w dietach piszczy?

Każdy rok przynosi ze sobą zupełnie nowe trendy. Nie inaczej sprawa wygląda
z jedzeniem. Jakie dietetyczne trendy tym razem opanują świat?

Trendem żywieniowym, który najprawdopodobniej zyska na znaczeniu w 2017 roku, jest fleksitarianizm, czyli tzw. elastyczny wegetarianizm. Ten sposób żywienia przypadnie do gustu osobom, które chciałyby, aby ich menu bazowało na warzywach
i owocach, ale nie potrafią całkowicie zrezygnować ze spożywania mięsa. Od kilku lat systematycznie zwiększa się grono jego wielbicieli!


„Fleksitarianizm to jeden z tych trendów, który warto uwzględnić w swoim menu. Mimo że większość z nas wie, że produkty roślinne dostarczają organizmowi wielu cennych składników, w diecie Polaków wciąż brakuje warzyw, owoców i roślin strączkowych. Jak podaje Instytut Żywności i Żywienia, zwiększenie spożycia żywności pochodzenia roślinnego jest jedną z metod prewencji chorób nowotworowych, a także sposobem na zwiększenie odporności, walkę ze stresem
i przedwczesnym starzeniem. Ponadto posiłki zasobne w warzywa z reguły są mniej kaloryczne i pomagają utrzymać prawidłową masę ciała” – przypomina Katarzyna Zadka, ekspert programu edukacyjnego Winiary „Żyj smacznie i zdrowo”.

Fioletowe znaczy zdrowe

Jak przekonują dietetycy
z całego świata, kolorem, który zdominuje kuchnię
w 2017 roku, jest fiolet.
Dieta oparta na purpurowych składnikach
– czy to owocach czy też warzywach – jest bowiem bogata w antyoksydanty, które z kolei mają korzystny wpływ
na zdrowie człowieka. Spowalniają procesy starzenia się skóry,
działają przeciwzapalnie oraz zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych.
Które produkty warto jeść? Prawdziwą skarbnicą przeciwutleniaczy są owoce,
a wśród nich jagody acai, czarna porzeczka czy winogrona. Spośród warzyw warto przychylnym okiem spojrzeć w stronę poczciwych rodzimych buraków. To w nich znajdziemy m.in. potas, żelazo, mangan, witaminę C, a także kwas foliowy.

Souping

Rok 2017 upłynie
pod znakiem „detoksu” zupowego, czyli soupingu. Ta metoda oczyszczania organizmu zdążyła już podbić Stany Zjednoczone, a teraz wkracza do Polski. Na czym polega jej fenomen? Souping to nic innego, jak konsumpcja zup przyrządzonych na wywarze ze świeżych, sezonowo dostępnych warzyw, ale bez dodatku mąki lub śmietany. Taka zupa musi także dostarczać organizmowi nie mniej
niż 120 kcal. Im więcej zieleniny, tym lepiej!
Nie od dziś wiadomo,
że warzywa są najlepszym przyjacielem człowieka.

 

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany