Warzywa liściaste to ważny element diety. Są nie tylko smaczne, ale też dostarczają organizmowi wiele różnych witamin i składników odżywczych. Jak je przechowywać? Dlaczego bardzo ważne jest dokładne mycie warzyw liściastych? Oto odpowiedzi na te i inne pytania.
Na hasło zdrowa dieta wielu z nas reaguje niechęcią, bo dietę kojarzmy z wyrzeczeniami. Czy można w takim razie odżywiać się zdrowo i bez restrykcji? Oczywiście, że tak. Trzeba tylko przemyśleć dokładny plan działania i trzymać się go.
Dieta bez mięsa jest coraz bardziej popularna, a weganie i wegetarianie wciąż poszukują pełnowartościowych składników, które urozmaicą ich codzienne posiłki. Naprzeciw tym potrzebom wychodzi jackfruit.
Kukurydza to bogate źródło węglowodanów, witamin z grupy B oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E oraz K. Zawiera także liczne składniki mineralne o właściwościach antyoksydacyjnych i aktywizujących układ immunologiczny. Dlaczego jeszcze warto jeść kukurydzę?
Orzechy to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Choć są kaloryczne, wprowadzone do diety w odpowiedni sposób dadzą wspaniałe efekty. Jak wzbogacić nimi codzienne menu, aby zapewnić sobie dużo energii i zadbać o zdrowie?
Nadwaga to problem, który dotyka coraz więcej osób. Według danych przedstawionych przez Narodowy Fundusz Zdrowia, z powodu nadwagi cierpi trzech na pięciu dorosłych. Z kolei według Światowej Organizacji Zdrowia, już 10% dzieci i młodzieży na świecie waży za dużo [1]. Na szczęście z problemem tym można sobie poradzić. Jak skutecznie zacząć walkę z nadwagą? Sprawdź!
Anti-aging jest pojęciem zaczerpniętym z medycyny estetycznej i odnosi się do zabiegów mających na celu powstrzymanie procesów starzenia ciała. Termin ten znajduje jednak swoje zastosowanie również w obszarze żywienia. Czy można być dłużej młodym, zdrowo jedząc? Można! Dieta anti-aging istnieje!
Dieta wegańska od lat zyskuje na popularności, choć jej stosowanie wymaga restrykcyjnego podejścia i wykluczenia produktów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Można je jednak zastąpić. Tylko trzeba wiedzieć, jak to zrobić.
Jednym z najpopularniejszych postanowień letnich miesięcy jest utrata wagi. Jednak równie ważne jest wdrażanie nowych i zdrowych nawyków. Nie powinniśmy ograniczać się do działania tylko latem, ale być aktywnym regularnie przez cały rok, bo tylko wtedy utrzymanie efektów będzie możliwe.
Zastanawiasz się, czy ćwicząc na siłowni można zrezygnować całkowicie z białka zwierzęcego? Planujesz przejść na weganizm lub wegetarianizm, ale nie wiesz, czy nie straci na tym twoja masa mięśniowa? Jeśli nie chcesz utracić efektów swojej pracy na treningach, sprawdź, jak wygląda budowanie tkanki mięśniowej bez produktów pochodzenia zwierzęcego.
Czy wiecie, że śniadaniowa owsianka może mieć wpływ na zdrowie, a 3 dodatkowe porcje pełnych ziaren dziennie mogą zwiększać szanse na dłuższe życie o nawet o 25%? Wnioski z aktualnych doniesień naukowych dają jasną wskazówkę. Chcesz żyć dłużej i zdrowiej – wprowadź do codziennego menu kasze i płatki.
Wiele osób wydaje mnóstwo pieniędzy na to, by za wszelką cenę zachować młodość. Tymczasem prawdziwa moc leży w odpowiednio dobranych suplementach diety. Mogą one skutecznie spowolnić procesy starzenia. Jakie to specyfiki?
Tylko latem możemy cieszyć się tak wielkim bogactwem warzyw i owoców. Wiele z nich jest dostępnych tylko przez chwilę, więc tym bardziej warto o nich pamiętać. Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!” podpowiada, na które letnie warzywa i owoce zwrócić uwagę i dlaczego powinny znaleźć się w diecie dorosłych i dzieci.
Coraz częściej zwracamy uwagę na produkty, z jakich komponujemy posiłki, a także napoje, które gaszą pragnienie. Nasza świadomość dotycząca zdrowego odżywiania i rezygnacji z wysoko przetworzonych produktów zwiększa się z roku na rok. Zdajemy sobie sprawę, że są przyczyną otyłości, czy cukrzycy, dlatego uważniej czytamy etykiety. Czy z sokami jest podobnie? Jak wybierać te dobre i czy etykieta soki BIO ma znaczenie?
Wakacje w pełni. A choć restauratorzy w kurortach narzekają, że goście zamawiają mniej niż w ubiegłych sezonach, pilnując wydatków, to zgodnie z raportem przygotowanym przez Cateromarket, aż 42% Polaków przyznaje, że wraca z urlopu z dodatkowymi kilogramami. Jakie wakacyjne grzeszki kulinarne mamy na sumieniu?
Jesteś aktywna fizycznie i często wykluczasz ze swojej diety ziemniaki? Stop! Warzywa te są nie tylko niskokaloryczne, ale też cechują się wysokim indeksem sytości. Dlaczego ziemniaki mogą stanowić istotny element diety osób uprawiających sport?
Węglowodany są podstawowym źródłem energii dla organizmu, niezbędnej do utrzymania ciepłoty ciała i pracy wszystkich narządów wewnętrznych. Obok funkcji energetycznej stanowią również źródło witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Znakomitym źródłem węglowodanów są m.in. produkty zbożowe. Niestety, często uważa się, że przyczyniają się one do zwiększania masy ciała. Czy rzeczywiście od węglowodanów się tyje? Wyjaśnia Olga Gajek-Daszczyńska, lekarz i ekspert kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”.
Sezon na warzywa i owoce w pełni. Jak go wykorzystać? Co przyrządzić dzieciom z cukinii, co z pomidorów, jak podać fasolkę, do czego wykorzystać maliny? Opowiada psychodietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr.
Eliminowanie lub ograniczanie spożycia produktów zbożowych w codziennej diecie może zakłócić prawidłowy rozwój organizmu i negatywnie oddziaływać na koncentrację. By sprawnie funkcjonować, mózg potrzebuje ok. 130 g węglowodanów przyswajalnych na dobę. Porcja zbóż do posiłku (a minimum 3 dziennie) jest nam po prostu niezbędna. Jak ją odmierzyć?
Jeśli marzysz o muskularnej sylwetce, regularne treningi nie wystarczą. Aby osiągnąć zamierzony efekt, warto połączyć wysiłek z odpowiednią zbilansowaną dietą. Taką, która dostarczy składników niezbędnych do budowy masy mięśniowej, a także wspomoże regenerację po wysiłku. Oto dieta pudełkowa na masę mięśniową.
Pieprz cytrynowy to nie tylko mieszanka tradycyjnego pieprzu z kwaskiem cytrynowym, ale zestaw przypraw oraz suszonych warzyw, którym przyprawa zawdzięcza unikalny smak i aromat. W składzie pieprzu cytrynowego znajdziemy między innymi: pieprz czarny i biały, kwasek cytrynowy, skórkę cytrynową, cebulkę, czosnek, kukurydzę, pasternak, czy kurkumę.
Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim coraz wyższe temperatury. W takich warunkach częste sięganie po szklankę z wodą jest czymś zupełnie naturalnym, a nawet koniecznym. Jak podkreślają specjaliści, minimalna dzienna dawka płynów to dwa litry. Zdarza się jednak, że pomimo stosowania się do tych rad, natarczywe pragnienie nie ustępuje. Dlaczego tak się dzieje?
Cukier jest jednym z najważniejszych źródeł energii i pozytywnie wpływa na ludzki organizm, ale tylko w umiarkowanych dawkach. W praktyce więc sam cukier nie jest szkodliwy i nie odpowiada bezpośrednio za tycie. Jedynym problemem jest znaczne przekraczanie jego dawki, a także niezachowywanie zbilansowanego trybu życia. Jaka jest rola cukru w organizmie i czy należy się go obawiać? Podpowiadamy.
Właśnie pojawiły się w sklepach i na straganach. Młode ziemniaki z koperkiem o tej porze roku smakują doskonale. Do tego szparagi, jajka albo ryba, sałata, dobry kefir… Kto, co lubi. Kilka składników i obiad gotowy. A czy zdrowy i wartościowy? Przeczytajcie, dlaczego warto uwzględnić ziemniaki w swojej diecie.
Kanapki nie muszą być nudne – wszystko zależy od ciekawych dodatków i naszej kreatywności. Można je przyrządzać zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Oto ciekawe przepisy na niebanalne kanapki, które można zjeść w domu albo zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.
Zawierają witaminy, białka i korzystne dla naszego zdrowia tłuszcze. Jak sprawdzić, czy są świeże, ile ich jeść tygodniowo, jak długo trzymać w lodówce? Te i inne ciekawostki o jajkach, przydatne nie tylko przed Wielkanocą, przygotowała Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyk, ekspert marki Berimal.
Czekolada poprawia nastrój, wspomaga pracę mózgu, dodaje energii, łagodzi stres, zmniejsza zmęczenie, wspiera układ odpornościowy, opóźnia procesy starzenia i chroni przed nowotworami. To wystarczające powody, aby po nią sięgnąć. Jeśli jednak ktoś potrzebuje pretekstu, dzisiejszy dzień jest idealną datą! 12 kwietnia obchodzimy w Polsce Dzień Czekolady!
Dlaczego decydujemy się przejść na dietę? Najczęstszym powodem takiej decyzji wciąż jest chęć utraty wagi, jednak coraz więcej osób deklaruje, że sięga po tego typu rozwiązania także ze względów zdrowotnych.
Wielkanoc już za kilkanaście dni! Jeśli podczas świąt chcemy zjeść „do syta” i bez wyrzutów sumienia, to przygotowując menu na wielkanocny stół, pamiętajmy, by dania były zdrowe, smaczne, ale również z niską zawartością tłuszczu. Oto przykłady dań na Wielkanoc w wersji fit.
Jeśli restrykcyjna dieta nie jest dla ciebie, a zależy ci, by zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów, postaraj się wprowadzić w swoje życie kilka zasad. Już po około dwóch tygodniach zaobserwujesz pierwsze, pozytywne zmiany zarówno w samopoczuciu, jak i w sylwetce.