Zupa ze świeżych kurek

Nie masz pomysłu na kolację? Zrób zupę z sezonowych produktów leśnych,
np. z kurek. Łatwo je przyrządzić i smakują niemal wszystkim. Wystarczy
kilka składników i aromatyczny posiłek gotowy.

Przepis: Szef Kuchni Robert Muzyczka

zupe ze swiezych kurekBiały krem z kurkami

Składniki (dla 2 osób):

  • 100 g świeżych kurek
  • 25 g masła
  • 250 g bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1 mała cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz oraz sos sojowy do smaku
  • grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake)

Przygotowanie:

Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku. Cebulę drobno posiekać.
W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki.
Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty. Zalać bulionem
warzywnym. Gotować 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu
do czasu. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku i udekorować pietruszką. Grzanki z chleba tostowego
podgrzać w opiekaczu. Podawać na ciepło.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany