Zdrowe śniadanie

Śniadanie powinno być różnorodne, czyli zawierać produkty z podstawowych grup spożywczych, takich jak owoce, warzywa, nabiał czy zdrowe tłuszcze. Nie może w nim także zabraknąć produktów zbożowych, które są podstawą porannego posiłku.

Produkty zbożowe budzą nasz organizm, w tym mózg, do działania. Są też źródłem dającego uczucie sytości błonnika, dzięki czemu łatwiej nam oprzeć się pokusom. Pełnowartościowe śniadanie należy jeść codziennie, nie tylko od święta. Dzięki temu łatwiej nam będzie przestrzegać prawidłowej diety przez cały dzień.

Warstwowe śniadanie ombre

Składniki na 2 porcje:

warstwa fioletowa:

  • 4 łyżki borówek
  • 3 łyżki jagód
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżeczka miodu

warstwa różowa ciemna:

  • mały gotowany burak (ok. 80g)
  • garść malin (ok. 60g)
  • 2 łyżki pestek granatu

warstwa różowa jasna:

  • 40 g , np. Lubella Mlekołaki Miodo Kółka
  • 6-7 truskawek (ok. 90g)
  • łyżka jogurtu greckiego

na wierzch:

  • 20 g płatków, np. Lubella Mlekołaki Miodo Kółka
  • świeże owoce do ozdoby

Przygotowanie:

Danie możesz przygotować sobie wieczorem, włożyć do lodówki i rano wstać na gotowe śniadanie. Możesz także przyrządzić je rano, ponieważ zmiksowanie składników na poszczególne warstwy, zajmuje dosłownie chwilkę. Jagody zmiksuj z jogurtem greckim i miodem. Wymieszaj z całymi borówkami i przełóż do wysokich szklanek. Ugotowanego buraka zmiksuj z malinami. Przełóż na warstwę fioletową i posyp pestkami granatu. Truskawki zmiksuj z jogurtem i płatkami Lubella Mlekołaki Miodo Kółka. Nałóż do szklanek, a z wierzchu posyp resztą płatków i ozdób owocami.

Tartaletki z musem jabłkowo-dyniowym

Składniki:

ciasto:

  • 200 g płatków, np. Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
  • 2 jajka
  • 40 g roztopionego oleju kokosowego (+ odrobina do posmarowania foremek)
  • łyżeczka bułki tartej do wysypania foremek

nadzienie:

  • 2 kwaśne jabłka (lub słodkie, jeśli wolicie)
  • 3 łyżki puree z dyni
  • łyżka wody
  • łyżka miodu z cynamonem

dodatkowo:

  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki nerkowców

Przygotowanie:

Piekarnik nastaw na 180 stopni. W malakserze rozdrobnij płatki Lubella Corn Flakes Kakao i Miód. Dodaj do nich jajka oraz roztopiony olej. Zagnieć, po czym wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką foremki na tartaletki wyłóż powstałym ciastem. Włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. W tym czasie umyj i obierz jabłka. Pokrój je w kosteczkę i przełóż na nieprzywieralną patelnię. Dodaj łyżkę wody i miód. Duś pod przykryciem, aż zmiękną. Dodaj puree z dyni i duś jeszcze chwilkę, aż jabłka zaczną się rozpadać. Gotowy mus przełóż na upieczone tartaletki. Na wierzchu ułóż po kilka orzechów.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany