Co ty wiesz o kanapce?

Na śniadanie, na lunch albo kolację… Z klopsikami, masłem orzechowym, bekonem,
a nawet z bananem. Bez kanapki większość z nas nie wyobraża sobie dnia.  Co warto
o niej wiedzieć?

  1. Nazwa kanapki pochodzi od słowa canapé (bułka przekrojona z wędliną ułożoną jak poduszki na kanapie).
  2. W roku 2017 kanapka będzie świętować swoje 255 urodziny. Za jej wynalazcę uznaje się czwartego hrabiego Sandwicha Johna Montagu, któremu zawdzięczamy kanapkę w takim kształcie, jaki znamy obecnie.
  3. W 2015 roku pracownicy amerykańskiej sieci barów z kanapkami ustanowili nowy rekord Guinnessa na najwięcej kanapek zrobionych w godzinę. Do produkcji 26 710 kanapek wykorzystano 2210 bochenków chleba, 1156 kilogramów masła orzechowego oraz 936 kilogramów dżemu.
  1. Za najzdrowszy posiłek świata uznano Nutri-burger, którego autorką jest Libby Limon – szefowa kuchni i dietetyczka . Kanapka jest idealnie zbilansowana i zawiera „tylko”… 55 składników, m.in. bezglutenową bułkę z dodatkiem pudru matcha (sproszkowanej japońskiej herbaty), buraki, natto (sfermentowane nasiona soi), quinoa oraz grzyby shitake.
  1. Mało kto wie,
    że legendarny muzyk Elvis Presley zajadał się tostowym pieczywem posmarowanym masłem orzechowym obłożonym plasterkami bananów
    i zapieczonym w tosterze. Uwielbiał również drugą wersję tej kanapki złożoną
    z masła orzechowego, dżemu i… plastrów bekonu.
  1. Woody Allen w jednym ze swych opowiadań
    – „Maszyna parowa sobie
    z tym nie poradzi”, opisał dzieje hrabiego Sandwicha i jego brzemiennego
    w skutki wynalazku
    – kanapki.
  1. Jedną z popularniejszych przekąsek Irlandczyków są kanapki z jasnego bądź ciemnego pieczywa z kurczakiem lub szynką, pomidorem, ogórkiem, serem i… chipsami.
  1. Cubano Sandwich –słynna kanapka z filmu „Chef”, ma za sobą ponad stuletnią historię. Stworzono ją na przełomie XIX i XX wieku dla kubańskich robotników pracujących na Florydzie. Jej składniki wydają się być dość przeciętne: szynka, pieczona wieprzowina, ogórek, ser szwajcarski, musztarda i kubański chleb, który można zastąpić zwykłą bagietką. Jednak ci, którzy mieli okazję jej spróbować, twierdzą, że warto się nad nią pochylić, ponieważ ma rewelacyjny smak…

  1. Największą kanapkę świata przygotowano w Meksyku. W zaledwie cztery minuty, 60 osób przygotowało 800 kilogramów jedzenia na 66 metrach. Do przygotowania gigantycznej przekąski potrzebne było 100 kawałków chleba, przeróżne rodzaje mięsa (m.in. kurczak, wieprzowina, wołowina oraz kiełbasy). Całość uzupełniły warzywa – sałata, pomidory, cebula, awokado, majonez oraz mnóstwo żółtego sera.
  1. Ulubiona kanapka Joey’a Tribbianiego z serialu „Przyjaciele” składa się z bułki, sosu pomidorowego, klopsików oraz żółtego sera. Ci, którzy próbowali, twierdzą że Joey Tribbiani, który nigdy nie dzieli się jedzeniem, wie, co mówi…
  1. O tytuł najdziwniejszej kanapki świata mogą ubiegać się duńska Nocna Przekąska Weterynarza (z pasztetem z gęsich wątróbek, smalcem, galaretką z sosu po pieczeniu mięsa, smażoną cebulką oraz jabłkiem), sycylijska Gelato z lodami oraz brytyjska z frytkami.

www.jemdrugiesniadanie.pl

 

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany