Kanadyjka Jennifer MacKenzie przekonuje, że konserwowanie żywności to prawdziwa sztuka. Wekowanie pozwala w bezpieczny i zdrowy sposób przechowywać ulubione smaki przez długi czas. Dodatkowo, długotrwałe sąsiedztwo różnych składników skutkuje powstaniem nowych, czasem niezwykłych i niepowtarzalnych przetworów.

Tekst: Sylwia Skorstad  

W „Wielkiej księdze słoików” nie znajdziemy wielu przepisów kojarzących się babciną, tradycyjną kuchnią. Autorka, z wykształcenia ekonomistka ze specjalnością w ekonomii gospodarstw domowych, ma ambicję nauczenia czytelniczek czegoś nowego. Jej przepisy nie są skomplikowane, jednak „Wielką księgę słoików” warto polecić szczególnie tym czytelniczkom i czytelnikom, którzy pierwsze kroki w kuchni mają już za sobą. MacKenzie instruuje, jak wykorzystywać te części warzyw i owoców, na które zwykle nie zwracamy uwagi. Ma na przykład ciekawe pomysły na wykorzystanie skórki z arbuza. Jej receptury są kreatywne, odważne i inspirujące.

Przepisy z życia wzięte

Jennifer MacKenzie mieszka z rodziną w kanadyjskiej prowincji Ontario. Prowadzi własny ogród z uprawami organicznymi, pisze książki, uczy gotowania, udziela się w mediach, tworzy nowe przepisy i jest jurorką w konkursach kulinarnych. Jej przepisom można zaufać, bo niejednokrotnie przetestowała je w praktyce. W miejscowości Lakefield prowadzi wraz z mężem, szefem kuchni, urokliwą knajpkę o nazwie Nuttshell Next Door Café. Państwo MacKenzie serwują tam świeże wypieki, kanapki, zupy i wielosmakowe kawy. Miejsce to cieszy się dużym powodzeniem wśród miejscowych oraz turystów i zbiera świetne recenzje na portalach podróżniczych.

„Wielka księga słoików” jest książką rodem z innej bajki. Takiej, w której ludzie żyją w zgodzie z naturą, mają czas i ochotę dbać o siebie oraz sprawiać sobie drobne przyjemności, a pyszne kulinarne wspomnienia pakują w słoiki. Na dni deszczowe, na dni zimowe, na gorszy nastrój, poprawę samopoczucia, na zaś i na potem.

„Wielka księga słoików”, Jennifer MacKenzie, Wydawnictwo LAURUM

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.