Tradycyjny, domowy rosół to w polskiej kuchni prawdziwy klasyk, który podajemy zazwyczaj z cienkim makaronem, kawałkiem ugotowanej marchwi i posypujemy posiekaną natką pietruszki. W sam raz na chłodne dni.

Najbardziej delikatny jest ten przygotowany z mięsa drobiowego. Idealnie aby nie był za tłusty, ale też nie chudy, miał ładną złocistą barwę i był klarowny. Doskonały rosół o niebanalnym smaku przyrządzimy z najwyższej jakości kurczaka, np. Zagrodowego Rosołowego. Dzięki wyjątkowemu sposobowi chowu i karmienia jego mięso jest chudsze i zdecydowanie różni się smakiem od kurczaków standardowych. Chów kurczaka zagrodowego trwa o połowę dłuższej niż zwykłych kurcząt, przez cały ten czas ma dostęp do zagrody na świeżym powietrzu. Żywiony jest wyłącznie wysokowartościową, karmą roślinną bez GMO. Są to głównie zboża i słonecznik, zapewniające wszystkie witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego rozwoju. Podczas chowu nie podaje mu się żadnych antybiotyków.

Rosół domowy

Czas przygotowania: 2 godz.

Składniki:

  • 2-3 pietruszki
  • 3-5 łodyżek lubczyku
  • 3-5 marchewek
  • cebula
  • Kurczak Zagrodowy Rosołowy
  • przyprawa dołączona do Kurczaka Zagrodowego
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • por
  • seler
  • ziele angielskie

Przygotowanie:

Kurczaka Zagrodowego Rosołowego pokroić na części, opłukać. Warzywa obrać i również opłukać. Do większego garnka włożyć elementy kurczaka, zalać zimną wodą, lekko osolić, zagotować. Zdjąć szumowiny, dodać marchew, pietruszkę, por, seler, 2-3 gałązki lubczyku, ok. 3-5 liści laurowych, 5-7 ziaren ziela angielskiego, 7-10 ziaren pieprzu naturalnego.

Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem, ok. 30 min. Po tym czasie gdy kurczak będzie miękki, wyjąć go. Nad palnikiem zrumienić cebulę i wrzucić ją do rosołu. Wyjąć rozgotowane łodyżki lubczyku, dodać przyprawę dołączoną do Kurczaka Zagrodowego Rosołowego oraz sól i pieprz do smaku.

Po wyłączeniu rosołu dorzucić nowe 1-2 łodyżki lubczyku. Podajemy z makaronem lub groszkiem ptysiowym, całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Mięso możemy podać oddzielnie np. z ryżem oraz zieloną sałatką.

Dobre rady:

  • Rosół, który zostanie, należy przecedzić, zagotować, a następnie zamknąć np. w słoikach i po ostudzeniu wstawić do lodówki. Pamiętajmy, aby mięso i warzywa z rosołu przechowywać oddzielnie. Inaczej jest ryzyko, że rosół się zepsuje.
  • Ugotowane mięso z rosołu Możesz z niego przygotować farsz do krokietów, pierogów lub pasztecików.
No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.