Jeśli chcesz poprawić samopoczucie na początku wiosny, odzyskać energię
i świadomie dbać o zdrowie, wprowadź w swoje życie kilka zmian.

  1. Dobra dieta 

Właściwe skomponowana i zbilansowana dieta ma znaczący wpływ na zdrowie
i dobre samopoczucie. Aby organizm prawidłowo funkcjonował, należy dostarczać mu różnorodnych produktów. Zgodnie z rekomendacjami ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) całodniowe menu dla osób zdrowych,
powinno uwzględniać 4-5 posiłków w odstępach około 3-4 godzin. Należy pamiętać
o śniadaniu, które powinnyśmy zjadać 1-2 godziny po wstaniu z łóżka, a ostatni posiłek należy spożywać na około 3 godz. przed snem. Dbanie o właściwą częstotliwość spożywania posiłków to ważny element prawidłowego żywienia. Regularne posiłki ułatwiają utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi.

  1. Postaw na warzywa i owoce


Warzywa i owoce to podstawowy element prawidłowo zbilansowanej diety.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) każdego dnia należy spożywać minimum 400 g warzyw i owoców, podzielonych na 5 porcji!
Warto wiedzieć, że jedną porcję owoców i warzyw, możne stanowić szklanka soku (około 200 ml), także tego pasteryzowanego. WHO, w dokumencie „Measuring intake of fruit or vegetables” wyraźnie wskazało 100% sok owocowy jako porcję owoców. Dieta bogata w warzywa i owoce oraz przetwory z nich pochodzące
ma pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia, a także zmniejsza ryzyko różnych chorób.

  1. Dobre polifenole

Spożywanie jabłek i picie naturalnie mętnych
i przecierowych soków jabłkowych może przyczynić się
do utrzymania młodego wyglądu na dłużej
– zawarte w nich polifenole
są naturalnymi źródłami antyoksydantów,
czyli przeciwutleniaczy. Polifenole neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, które powodują uszkodzenia komórek przyspieszając tym samym starzenie się organizmu.

  1. Moc soku pomidorowego

 Często po zimie czujemy się ociężali. Powodem tego może być dieta uboga w cenne dla organizmu witaminy i minerały. Warto zatem pomyśleć o naturalnych sposobach oczyszczenia. Przykładem może być sok pomidorowy. Dzięki wysokiej zawartości likopenu, sok pomidorowy ma działanie antyoksydacyjne. Warto wiedzieć, że większą zawartość likopenu znajdziemy w pasteryzowanym soku pomidorowym,
niż w świeżych pomidorach, bowiem dzięki pasteryzacji biodostępność likopenu
w pasteryzowanym soku pomidorowym wzrasta 2-3 krotnie.


  1. Dobra witamina C

Sok pomarańczowy, także ten pasteryzowany,
jest źródłem witaminy C, która ma szerokie działanie prozdrowotne. Jak mówi
dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia: ,,Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga również
w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, skóry, kości, chrząstki, dziąseł oraz zębów. Należy jednak pamiętać, że tak ważna dla organizmu witamina C charakteryzuje się nietrwałością i wysoką wrażliwością na działanie czynników zewnętrznych. Bardzo szybko utlenia się, znikając z produktów,
które ją zawierają. Niszczy ją m.in. napowietrzenie (spienienie), czy nawet bezpośredni kontakt z powietrzem oraz wysoka temperatura podczas długotrwałego ogrzewania.  Warto więc  zadbać o odpowiednie warunki przechowywania owoców
i warzyw. Wygodnym i pewnym rozwiązaniem są też soki np. w opakowaniach kartonowych, które dzięki zastosowaniu odpowiedniej technologii zapewniają stały poziom witaminy C w produkcie”.

  1. Beta-karoten 

Jedna szklanka soku marchwiowego lub marchwiowo-owocowego, pokrywa średnie dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten, czyli prowitaminę A, która jest odpowiedzialna
za prawidłowy rozwój
i funkcjonowanie skóry, wzroku i błon śluzowych. Co więcej beta-karoten, należy do grupy karotenoidów,
które podobnie do polifenoli są naturalnymi źródłami antyoksydantów.

  1. Łap witaminę D

Wykorzystaj wiosenne spacery, aby uzupełnić niedobory witaminy D.
Największym jej źródłem jest słońce. Witamina D wytwarza się w organizmie poprzez syntezę skórną pod wpływem promieniowania słonecznego UVB. Witamina D jest odpowiedzialna za prawidłowy rozwój i mineralizację kości.

  1. Woda i jeszcze raz woda

Nawadnianie jest istotnym elementem wspomagającym prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dziennie należy spożywać minimum 1,5 l płynów. Poza ilością spożywanych płynów, istotna jest również ich jakość. Warto pamiętać, że płyny uzupełnimy pijąc wodę, ale także spożywając herbatę (np.: czerwona, owocowa),
soki owocowe i warzywne, mleko, jedząc zupy oraz całe owoce i warzywa.

  1. Aktywność fizyczna

Aktywność fizyczna, została włączona jako integralny element Piramidy Zdrowego Żywienia
i Aktywności Fizycznej opublikowanej w 2016 r przez Instytut Żywności
i Żywienia (IŻŻ). Należy więc pamiętać o dawce ruchu każdego dnia. Zgodnie z zaleceniami IŻŻ: „najlepsze efekty zdrowotne uzyskuje się, uprawiając aktywność fizyczną przez większość, jeśli nie przez wszystkie dni tygodnia. Szereg korzyści przynosi np. energiczny, szybki trzydziestominutowy marsz każdego dnia albo przez większość dni tygodnia. Zalecany czas trwania pojedynczych ćwiczeń wynosi 30 min, jednakże nawet kilka krótkich sesji, aby łącznie osiągnąć 30 min dziennie daje korzystne efekty z punktu widzenia zdrowia człowieka.”

  1. Relaks na świeżym powietrzu

Piknik w parku, czytanie książek na świeżym powietrzu, wycieczki rowerowe – nie siedź w domu i wykorzystaj wiosenną pogodę na  relaks i ruch na świeżym powietrzu! Kilka takich chwil pozwoli ci się odprężyć i zapomnieć o codziennych problemach,
co korzystnie wpłynie na równowagę psychiczną. Wybierając, np.: wycieczkę rowerową, pobudzisz organizm do produkcji endorfin, czyli tak zwanych hormonów szczęścia. Odpowiadają one za dobre samopoczucie, zadowolenie z siebie i pozytywne nastawienie.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.